MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde son bir haftada 50 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde son bir haftada 50 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, 1 Ocak’tan bugüne kadar toplam 2,013 teröristin etkisizleştirildiğini belirtti. Bu rakamın 1,017'sinin Irak'tan, 996'sının ise Suriye'den olduğunu ifade etti.

Tuğamiral Aktürk, 18 Eylül’de Irak’ın kuzeyinde yapılan hava harekâtında, sorumlu düzeyde teröristlerin bulunduğu değerlendirilen 24 hedefin başarıyla imha edildiğini açıklayarak, “Ayrıca Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Gara, Kandil ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik 18 Eylül’de icra edilen hava harekâtıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak ve depolardan oluşan 24 hedef başarıyla imha edilmiştir. İcra edilen hava harekâtında azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir” şeklinde konuştu. 

MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

HUDUT GÜVENLİĞİ VE YAKALAMALAR

Hudut güvenliğine de dikkat çeken Aktürk, son bir haftada 12’si terör örgütü mensubu olmak üzere toplam 387 kişinin yakalandığını, 1,657 kişinin ise hududu geçemeden engellendiğini belirterek, “Hudutlarımızda son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 12’si terör örgütü mensubu olmak üzere 387 şahıs yakalanmış, bin 657 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 478’e, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 76 bin 989’a yükselmiştir” dedi. Ayrıca, Van ve Hakkâri hudut hattında yapılan operasyonlarda toplam 93 kilo 192 gram uyuşturucu madde ele geçirildiği açıklandı.

MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

GAZİLER GÜNÜ VE DİĞER GELİŞMELER

Aktürk, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yapılan etkinlikler hakkında bilgi verirken, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Vekilini kabul edeceğini ve gazilerle bir araya geleceğini söyleyerek, “Bakanımız bugün Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Vekilini kabulünün ardından Bakanlığımızdaki Atatürk Kültür Sitesi’nde düzenlenecek olan ülkemizin farklı şehirleri ile dost ve kardeş Azerbaycan’dan gelen kahraman gazilerimizin de katılacağı ‘Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Ünvanı Verilmesi ve 19 Eylül Gaziler Günü’ törenine iştirak edecek, kahraman gazilerimiz ve değerli aileleriyle bir araya gelecektir” şeklinde konuştu.

MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

FİLİSTİN MESELESİ ÜZERİNE AÇIKLAMA

Aktürk, Filistin meselesine de değinerek, uluslararası topluma Filistin Devleti’nin tanınması ve Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması çağrısında bulundu. İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınadı ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulayan Aktürk, “İsrail; Filistin halkına yönelik acımasız, topyekûn ve orantısız eylemlerini sürdürmektedir. Tüm dünya, İsrail’in Filistin’de devam eden hukuk dışı saldırılarının küresel bir felakete de dönüşeceğinin farkında olmalıdır. İsrail’in saldırılarını durdurması ve kalıcı ateşkesin bir an evvel sağlanması şarttır. Bölgede sükûnetin tesisi Filistin meselesinin çözümüyle mümkündür. Uluslararası topluma Filistin Devleti’nin tanınması, iki devletli çözüme destek verilmesi ve Gazze’ye kesintisiz insani yardımların ulaştırılması çağrımızı yineliyoruz” şeklinde konuştu.

MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

“YENİ TEDBİRLER GELİŞTİRİLİYOR”

Bakanlık kaynakları, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazları ve telsizleri patlatmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bu konuda aldığı tedbirlere ilişkin soruları yanıtladı. Yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizde sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmaktadır. Üretim sürecine herhangi bir şekilde üçüncü tarafın dâhil olması durumunda tedarik ve üretim sürecinde ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletilmektedir. Gerek icra ettiğimiz harekatlarda gerekse Ukrayna’da yaşanan savaş ve Lübnan örneğinde olduğu gibi her türlü gelişme sonrasında alınan dersler kapsamında tedbirler gözden geçirilmekte, yeni tedbirler geliştirilmektedir. Bu olay özelinde de Milli Savunma Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri yapıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz son yıllarda muhabere, bilgi göçmeni sistemleri, elektronik harp ve siber alanda Türk mühendislerinin desteğiyle çok daha güçlü hale gelmiştir” denildi.

MSB: 50 terörist etkisiz hale getirildi

İRAN’IN GÖÇMEN POLİTİKASI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin muhabere ve bilgi güvenliği konusundaki güçlendirme çalışmaları hakkında bilgi veren Aktürk, İran’ın 2 milyon göçmeni sınır dışı etme kararının Türkiye’ye göç anlamına gelmediğini ve Türkiye'nin sınır güvenliğini artırdığını dile getirerek, “Sınır dışı etme bulunulan ülkeden kolluk marifetiyle vatandaşı olunan ülkeye, transit gidilecek ülkeye veya başka bir ülkeye gönderilme işlemidir. İran’ın 2 milyon göçmeni sınır dışı etme kararından bu göçmenlerin Türkiye’ye gelecekleri anlamını çıkarmak yanlıştır. Sınırlarımız çok yoğun teknolojik sistemlerle korunmaktadır. Alınan yoğun tedbirler sayesinde hudutlarımızdan geçmeye çalışan kaçak göçmen sayısı da son 5 yılın en düşük seviyesindedir. İran’ın göçmenler konusunda tedbirleri artırmasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda dezenformasyon yoluyla algı oluşturmaya çalışanlara karşı dikkatli olunması önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme