• Haberler
  • İzmir
  • Mustafa Kayalar savunmasını yaptı: Davada karar ne?

Mustafa Kayalar savunmasını yaptı: Davada karar ne?

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan ardından adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Menderes Belediye Başkanı...

Mustafa Kayalar savunmasını yaptı: Davada karar ne?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan ardından adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar’ın davası İzmir Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kayalar’ın avukatı Murat Aydın’ın davaya bavul ile gelmesi dikkat çekti. Dava, salonun küçük olması nedeniyle 10. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonunda görüldü. 1 numaralı sanık olan Kayalar, savunmasını gerçekleştirdi. Adli kontrol tedbirleri kaldırılırken şikayette bulunan Zafer Süral’ın zorla getirilmesine karar verildi. Duruşma 22 Eylül Cuma saat 9.30’a ertelendi. Öte yandan davaya Hazine ve Maliye Bakanlığı da dahil oldu.

‘KABUL ETMİYORUM’

Suçlamaları kabul etmediğini dile getiren Kayalar, “Böyle bir rüşvet almadım. Bize bir ihbar gelmiştir. Bu ihbara karşılık müdürlerimiz ile görüşüp ekiplerimizi sahaya gönderdik. Büyük bir otel burası. Ekiplerimiz burada çalışmalarını yapmaya başladı. Sonra biz şirket yetkilileri ile görüştük. Yetkililer bize yan taraftaki arsayı alıp emsal fazlalığını gidereceğini söyledi. Bizde şirketin bu işi yapmasını bekledik .Bu sonuçlanmayınca ekiplerimiz işlem yaparak inşaatı mühürledi. 8-10 milyon civarında bir ceza kestik. Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, ceza kesildi. Bu süreçte tüm işlemleri yaptığımızı düşünüyorum, farklı uygulamamız olmadı. Bu süreçte pandemi vardı, elemanlarımız yarı süreçli çalışıyordu. Kolay bir iş değildi, büyük bir inşaat. Mimarlarımız, mühendis memurlarımız buraya gitti. Büyük bir oteli ölçmek kolay değil. Tabii bir zaman geçti. Bu süreçte de bize yandaki alanı alacaklarını söyleyip bakanlık ile görüştüklerini belirtiler. Bizim bu süreçte işlemlerimiz devam etti ve müdürlüklerimiz çalışmalarını sürdürdü. Bakanlıktan ve şirketten karar gelmeyince mühürlemeyi yaptık. Biz gecikme olduğunu düşünmüyoruz. Ben suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

İnşaatın mühürlenmesinin gecikmesi ve süreç içinde farklı uygulama olup olmadığı sorusuna yanıt veren Kayalar, “Farklı bir uygulamamız olmadı. Aynı zamanda pandemi dönemine denk geldi bu süreç. Bu süreçte pandemi vardı elemanlarımız yarı süreli çalışıyordu. Kolay bir iş değildi, büyük bir inşaat. Kolay bir şey değil. Büyük bir oteli ölçüyorsunuz kaçak var mı diye. Zaman geçti. Ama bu süre içerisinde bizim çalışmalarımız devam etti. Bakanlık ile görüştüklerini belirtiler. Bizim bu süreçte işlemlerimiz devam etti ve müdürlüklerimiz çalışmalarını sürdürdü. Bakanlıktan bir cevap gelmeyince biz oteli mühürledik. 6 ayda bu işlemleri tamamladık. Uzun bir süre değil. Biz gecikme olduğunu düşünmüyoruz. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Bu tarz şikayetler önce yazı işlerine gelir, ardından ilgili müdürlüğe gider. Gelince biz görüştük ve hemen çalışmalara başlaması talimatını verdik” ifadelerini kullandı. Kayalar son olarak mühürleme işleminin gecikmesi ile ilgili öyle bir talimatının olmadığını savundu.

Kayalar, kayınpederine ait olan ev konusunda da savunma yaptı. Kayalar, “Kayınpederimiz bu olaydan yaklaşık 1 sene önce aldığı ev. 1,5 sene önce alınan ev bu olayla nasıl ilgili oluyor anlamıyorum. Ben kayınpederim evi aldıktan sonra öğrendim” dedi. HTS kayıtlarının uyumlu olması hakkında konuşan Mustafa Kayalar, “Biz Menderes’te yaşıyoruz. Bütün firmalar da Menderes’te. Belediye binası da Menderes merkezdedir. Bu nedenle HTS kayıtlarının uyumlu olması kadar doğal bir şey yoktur” açıklamasını yaptı.

-Mahkeme başkanı : Böyle bir ihbar geldiğinde ilk kime ihbar gider?

-Kayalar: Önce müdüre geliyor. Oradan ilgili müdürlüğe gider.

-Mahkeme başkanı: Tanık beyanlarında mühürlemeyin, geciktirin beyanları var.

-Kayalar: Öyle bir talimatım olmadı.

-Mahkeme başkanı: Öbür ev meselesine gelelim

-Kayalar: kayınpederim bu olaydan bir sene önce aldığı ev ile ilgili. Kayınpederim evi arkadaşından almış. Bu ev alma durumu bizim olaydan bir buçuk öncesine ait.

-Mahkeme başkanı: Siz kayınpederinizin ev aldığını nerden öğrendiniz?

-Kayalar: Aldıktan sonra öğrendim

-Mahkeme başkanı: Başka söyleyeceğiniz var mı?

-Kayalar: Başka söyleyeceğim bir şey yok.

-Mahkeme başkanı: Hükmün açıklamasının geri bırakılmasını kabul ediyor musunuz

-Kayalar: Ediyorum

‘SADECE…’

Sanıklar arasında yer alan Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç, savunmasında şu ifadelere yer verdi:

“25 Nisan 2017’de ilk kez Bodruma gittim. Bana bir iş olduğu söylediler. Sonra projeyi gördüm. Yapabileceğime inandığım için de Bodrum’daki sitenin mobilya işlerini aldım. 2017, 25 Nisan’da anlaştık. 2021 yılına kadar sürdü. Yaptığım tüm işleri fatura karşılığı yaptım. Ben işi müteahhit firmayla yapıyorum. Ben müteahhit firmanın Menderes’te işlerini de almıştı. Yaptığım bütün işlerin faturalarını kestim. Biz esnaf olarak para tahsili işlerini bazen başka şekilde de yapıyoruz. Mesela daire alıyoruz. Ben ödeme karşılığında daire aldım. Benim bu işte muhatap olduğum kişi Ali Bektaş. Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Bodrum’a ilk defa o tarihte sadece bu iş için gittim.”

‘ÇOK NORMAL’

Ali Bektaş, villalara ilişkin satış süreci bilgisi verirken suçlamaları reddederek, “Bien Yapı A.Ş’nin Özdere’de yaptığı inşaatın yapım şirketi MEK İnşaat’ın sahibiyim. Benim yaptığım projeler vardı, bunlardan biri de Ruhi Bey’e satıldı. 600 bin TL bedelle ben satışını yaptım. Normal bir ticaret yaptık. 200+200 bin olarak yapıldı. Babam da Ruhi Bey’i tanıyor. Benim herhangi bir tanışıklığım yok. Bahse konu yapılarda da Bien yapının daireleri var. Benim olmayan otel için neden rüşvet vereyim. Bunun gibi satılan çok daire var. O zamanlarda o emsaldeki dairelerin ortalama satış fiyatı buydu. Bu villa satıldığında inşaat halindeydi. Kabaları bitmişti. Ama satıldığı gün tam olarak ne aşamada olduğunu bilmiyorum. Satış konusunda tapudaki satışından önce anlaşma oldu. Yaklaşık birkaç hafta önce ama satışlar da normaldir. Ben satış yapılan kişinin Mustafa Kayalar’ın kayınpederi olduğunu bilmiyordum. Zaten işlerle normalde babam ilgileniyordu. İmara aykırı konusun tespit edildiğinde inşaatı durdurduk. Sonra Bien Yapı sorunu çözeceğini söyledi. Konunun takibi Bien Yapı’ya aittir. Belediye Başkanı’nı yaşadığım yerinde belediye başkanı olduğu için biliyorum. Ama kendisiyle bir görüşmem olmadı. Benim ofisimin yeri belediye binasının olduğu yerde. Aynı yerden sinyal vermemiz çok normal. Evlerimiz de çok yakın, aradan bir dere geçiyor. Bu yüzden başkanla aynı yerden sinyal verilmesi çok normal. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Biz ticaret yapan insanlarız” dedi.

‘KİMSE BİLMİYORDU’

Başkan Kayalar’ın kayınpederi  Ruhi Durak, “Ben orayı Halit Bektaş’tan satın aldım. 2 Nisan’da aldık ama anlaşma tarihîn hatırlamıyorum. Halit Bektaş Menderes’te inşaat malzemecisi ben de inşaat işi yapıyorum. Ben sadece ev aldım. Ben inşaat sektöründeyim. İşim inşaat. 600 bin liraya aldım orayı. 1 milyon 400 bin liraya sattım. Kar gördüm sattım. Böyle al sat yapıyorum. Ben otel işindekileri tanımam. Otelin yerini göster deseler gösteremem. Bu evi aldığımdan damadımın bilgisi yoktu. Kimsenin haberi yoktu” diye konuştu.

‘SÜRE NORMAL’

Tanık olarak ifade veren belediyenin o dönemki İmar Müdürü İbrahim Yalça, Kayalar’ın mühürlemenin geciktirilmesi yönündeki talimatına açıklık getirerek, “10 Eylül 2019’da işe başladım. Yapı ruhsatı 2018 dönemine ait. Bu yapıya ilişkin ihbar geldi. İlk ihbar bizim olduğumuz yere geldi. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden o inşaata ilişkin belge istedik. Biz bize gelen ilk ihbardan 1 ay sonra ön tespiti yaptık. Bunu yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü parsellerle ilgi tüm evrakları istedi bizden. Bir görevli dosyaların tamamını teslim etti ve inceleme başladı. Biz ön tespiti yaptığımızda başkan beyin haberi vardı. Her şey olması gerektiği gibiydi. Süreçte işlemler uzadı. Yazışmalar olmasaydı bu sarkmalar olmazdı. 2021 tarihinde biz işlem yaptık. Gerekli işlemleri yaptık, cezai işlemleri uyguladık. Bu süre içinde orada bir aksaklık var, bakanlığın orada plan değişikliği çalışmaları vardı. Emsal fazlalığının çözülmesi için imkânlar vardı. Bakanlıkta mal sahipleri çözüm arıyordu. Başkan bekleyin diye bir şey demedi. Başkanın, ‘çözümün sürecinin sonuçlanması için’ ‘bekleyin’ talimatı oldu. Çözüm aranıyordu zaten bu sürede mühürleme olmazdı. Bize ilk ihbar 3 Mart 2021’de geldi. Eylül ayında mühürleme oldu” dedi.

‘MÜDAHİL OLMAK İSTİYORUM’

Tanık olarak ifade veren Nivent Kurtuluş, “Menderes’ten çok ihbar geldi. Bir şikayet oldu savcılık tarafından incelemeye alınmadığını söylediler. Menderes Savcılığı’ndan randevu alıp savcılığa durumu aktardım ben size dosya bırakmak istiyorum dedim. Burada bir karmaşıklık var dedim
Savcı da burada bir karmaşıklık olmadığını söyledi. Zafer Soral’ı aradım şikayetimi yaptım dedi. Kendisini tanımıyorum. Vatandaşlardan gelen ihbarları savcılığa ilettim ve savcılıktan gizlilik kararı istedim. Sayın Savcı da dosyaya gizlilik kararı verdi. Aradan zaman geçtikten sonra ben 7 buçuk saat ifade verdim otelin mühürlenmesi üzerinde, üzerine gelen ihbar üzerine ifade verdim. Bizim Temiz İzmir Derneği’nin yayın organı var. Haftada 3 gün otelden gelen fotoğrafları gösterdim.
Ben Mustafa Kayaları’ı bir ker gördüm. Bilal Soylu döneminde sahile beton dökmüşler. Mustafa Kayalar bir pankart açmış orada tanıştık orada her şey değişecek dedi. Ben bu dosyada müdahil olmak istiyorum” diye konuştu.

‘ŞİKAYETİM VARDI’

Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Rüzgar, ifadesinde şunları söyledi:

“Konu hakkında villaların alınmasıyla ilgili çok bir bilgim yok. Sadece meclis öncesi bir grup toplantısında Mustafa Kayalar’ın Bodrum’da bir villa aldığını öğrendik. 2020’nin Haziran ya da Temmuz ayıydı. Kendisi Bodrum’da uygun fiyatlı villa aldığını söyledi. 500 bin lira civarıydı sanırım. Bir hafta sonra Erhan Güleç’in de Bodrum’da villa aldığını duydum. Ben Mart ayında belediye başkan yardımcısıydım. Ama şikâyetin iletildiği kontrol müdürlüğünde yetkili değildim. Tek bildiğim bir dosya olduğu ve şikâyet edildiğiydi. Ben Mayıs ayında görevimden ayrıldım. Bir anlaşmazlık yaşandı. Belediyede çalışan bir arkadaşın kaçak inşaatla ilgili bir şikayetim vardı. Ayrılmak istedim.”

HAZİNE’DEN MÜDAHİLLİK TALEBİ

Öte yandan; duruşmada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı temsilen avukat da duruşma salonunda hazır bulundu. Hazine’nin de duruşmaya dahil olması talebini mahkeme heyeti Hazine’nin katılımını kabul etti.

AYDIN’DAN ‘KAFKA’ BENZETMESİ

Kayalar müdafi Murat Aydın, savunma yaptı. Franz Kafka’nın Dava kitabını işaret eden Aydın şunları söyledi:

Ben soruşturma dosyasına erişmekte sorun yaşarken kim olduğu bilinmeyen bir kişini bizzat savcıdan bilgi alabildiği bir davayla karşı karşıyayız. Sayın Kayalar 2021’de belediye başkanıydı. Başsavcılık tüm dosyalarını istedi ve Kayalar’ın imzası ile verildi. Başsavcılık bu soruşturmaları önce rüşvet soruşturması olarak açtı. Sonra dosyayı üçe böldü. Ayrıca 6 ay mühürlemede gecikme yaptığı söylenen Sayın Başkan’a 1 yıldır soruşturma izni verip verilmediği söylenmedi. Ardından bu soruşturma ‘haksız mal edinmeye’ döndü. Ama bilirkişi burada haksız mal edinme olmadığını tespit edince yeniden görüş değiştirildi. Çünkü Sayın Başkanı buraya getirecek. En sonunda da rüşvet soruşturmasıyla fezleke düzenlendi” dedi.

Olay 2 açıdan ele alınıyor. Bir otel var. İmara aykırılıklar var ve Menderes Belediyesi bu otelle ilgili geç işlem yapmış bu işlemlerin geç olması da Mustafa Kayalar’ın talimatı geciktirmesiymiş. Çünkü oradan rüşvet almış bunlar gerçek değildir. Mart ayında şikayet geliyor ve eylül ayında mühürleme işlemi yapılıyor. Menderes Belediyesi’nin bu otelle ilgi yaptığı bütün ilkemler hukuka ve mevzuata uygun. Sorun şu: Mart ayında gelen ihbarla ilgili mühürleme işlemi neden eylül ayında yapıldı diyor iddia makamı. 6 ayda bir işlem yapılmış ve gecikme olduğu söyleniyor. Bu dönem de pandemi dönemi. Personelin yarısı yok. Üstelik bir balkon çıkması değil yüz binlerce metrekarelik bir otel inşaatından bahsediyoruz. Menderes Belediyesi’nin geciktiğini söyleyen ve bu yüzden Menderes Belediyesi hakkında soruşturma açan bir başsavcılık o otelin yıkımıyla ilgili hiçbir işlem yapmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ilgi hiçbir işlem yapmadı. Gecikme konusunu rüşvete nasıl bağlayacak iddia makamı? Ruhi Durak villa alır. Bundan 11 ay sonra bu soruşturma başlıyor. Yani Sayın Başkan ön ödemeli mi rüşvet aldı? Yani Kayalar’ın kayınpederi bu olaydan 1 yıl önce bir villa satın alır. Tapuda harcı az ödemek için 300 bin lira gösteriyor. İddia makamının iddiasına göre villanın değeri 3 milyon liradır. Bunu neye göre belirliyor? Ama bundan 1 yıl sonra villa 1 milyon 400 bin liraya satılıyor. Bu dava tamamen siyasi saiklerle açılmış, halkın oylarıyla seçilmiş Mustafa Kayalar’ı görevden almak için açılmış bir davadır. Varsayımlar üzerine oluşturulmuş bir davadır” diye konuştu.

Sayın Başkan nasıl görevden alındı? Başkanı gözaltına aldılar, savunmalardan bir şey çıkmayacağını anladılar. İçişleri Bakanlığında 1 gün önce açığa alınma yazısı hazırlanmıştır. Bunca yıllık hukukçu orak utanç içindeyim ancak söyleyeceğim; Başkanın adli kontrol kararını vermeden önce İçişleri Bakanlığı o karara ithaf ederek açığa aldı. Daha biz belediyeye gitmeden açığa alma kararı geldi. Delilleri karartma nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı alındı sayın başkana. Ancak delilleri yurt dışında değil. Bunca yıllık bir hukukçu olarak utanç içindeyim. Biz 1 yıldır o kadar çok hukuksuzlukla boğuştuk ki. 1 yıldır adli kontrol altında. Adli kontrol kararının 4 ayda bir incelenmesi lazımken hiç incelenmedi. Sayın Mustafa Kayalar’ın üzerine atılı suçu işlediğine dair hiçbir somut delil yoktur. Yargılamanın sonunda rüşvet suçundan kesinlikle mahkum olmayacağını biliyorum. Ama bu süreç başkanın kendisi ve Menderes halkı için cezalandırma aracı haline getirilmiştir. Bu davanın tek amacı budur ve amaç hasıl olmuştur. Şimdi de amaç, Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar Sayın Başkanın bu askıdaki durumunu sürdürülüp onun ve partisin, ilçede zor durumda kalması amaçlanmaktadır. Biz de bu siyasi amacın unsurları olarak kullanılıyoruz. Bütün bu nedenlerle zaten deliller toplanmış olduğundan, karartma durumu olmadığından ve deliller yurt dışında olmadığından başkanın göreve iadesini talep ediyoruz. Ayrıca Hazine vekilinin de dahil olmamasını talep ediyoruz. Çünkü cezalar kesilmiş ve ödemeler yapılmıştır. Davada Hazine’ye ilgilendiren bir husus bulunmamaktadır.”

Ne olmuştu? 

Mustafa Kayalar, eşi Aslı Kayalar ve kayınpederi Ruhi Durak’ın isminin geçtiği soruşturmada banka kayıtları ve tapu dökümlerine yer verilerek Bien Otel’den rüşvet alındığı iddia edildi. Özdere’de yer alan bir otel yatırımının kaçak katlarına göz yummak, usulsüz işlemleri görmezden gelmek karşılığında aynı şirketin Bodrum’da bulunan villalarından iki tanesi Başkan Kayalar’ın kayınpederi Ruhi Durak’ın üzerine geçirildiği iddia edilmişti.

 

Bakmadan Geçme