Müzik dünyasında yapay zeka krizi

Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, Anthropic’in sohbet robotu Claude’u eğitmek için telifli şarkı sözlerini izinsiz...

Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, Anthropic’in sohbet robotu Claude’u eğitmek için telifli şarkı sözlerini izinsiz kullandığı iddiasıyla dava açtı.

Davada Anthropic, Claude’u insan komutlarına yanıt verecek şekilde eğitmek amacıyla internetten topladığı “büyük miktarda metin” içinde yer alan şarkı sözlerini izinsiz kopyaladığı gerekçesiyle yayıncıların telif haklarını ihlal etmekle suçlandı. Yayıncılar, bu eylemin telif hakkı yasalarına aykırı olduğunu iddia etti.

Yayıncılar ayrıca Claude’un, şarkı sözlerini talep üzerine yeniden ürettiğini ve “belirli bir konu hakkında şarkı yazma, belirli bir müzik bestesi için akor ilerlemeleri sağlama veya belirli bir sanatçı veya şarkı yazarı tarzında şiir veya kısa kurgu yazma talepleri” gibi “yayıncıların şarkı sözlerini aramayan bir dizi talimata” yanıt verdiğini savundu.

Yayıncıların avukatı Matt Oppenheim, “telif hakları yasası uyarınca, bir kuruluşun hak sahiplerinden izin almadığı sürece kendi işini kurmak için başkasının telif hakkıyla korunan eserlerini çoğaltamayacağını, dağıtamayacağını ve sergileyemeyeceğini” belirtti.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme