“Müzik kulağı olmayan, akort yapamaz”
Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin'in haberine göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Piyano Akort Yapım Onarım bölümü mezunu...
Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Piyano Akort Yapım Onarım bölümü mezunu akordör Haluk Orpak mesleğinin gelişimini ve inceliklerini anlattı.
Eski Endüstri Meslek Lisesi mezunu olduğunu söyleyen Orpak, 1975 yılında ahşap kalıpçılık eğitimi aldığını ve bu eğitimin piyano akordörü olmasında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Küçük yaştan beri müziğe eğilimi olduğunu belirten Orpak, müzik öğretmeni Fikret Gür’ün kendisine gitar çaldırmasıyla okul orkestrasına girdiğini ve konservatuvar bölümünü tercih ettiğini dile getirdi.
“EĞİTİM İÇİN AVUSTURYA’YA GİTTİM”
2 duvar piyanosu yaptığını söyleyen Orpak, sonrasında bölümün kapatıldığını ve piyano yapımının durdurulduğunu belirtti. Orpak, “Eğitimlere devam etmek için Avusturya’ya gittim. 1987’de İzmir Devlet Opera Balesi’nde çalıştım. İzmir’de hemen hemen bütün akortları ben yapıyorum” dedi.
“PİYANO FARKLI AMA BİR BÜTÜNLÜK İÇİNDE ÇALIŞIR”
Orpak, “Piyanoya baktığımızda çok karmaşık bir yapıya sahip, içinde bir sürü meslek dalı var. Mekanizmaların uyum içinde çalıştığı teknik bir alan, bununla beraber piyano akordu ve piyanonun mekanizması ayrı fakat bir bütünlük içinde çalışıyor” dedi.
Piyano akordürü olmanın her baba yiğidin harcı olmadığını belirten Orpak, bu işin ciddi yetenek ve bilgi birikimi gerektirdiğini ve iyi bir akordör olmak için iyi bir kulağa sahip olması gerektiğinin altını çizdi, “Müzik kulağı olmayanlar akort yapamaz ama onarım yapabilir” dedi.
Orpak “Dünyanın en iyi aşçıları gram mantığıyla yemek yapmaz kafasına göre en iyisini ayarlar bizim iş de aynı bu şekilde” diyerek ekledi.
“UÇMAYA NİYETLİ KANATLARI GÜÇLENDİRMELİYİZ”
Orpak, “Biz gelişmekte olan bir ülkeyken gelişmeye niyeti olmayan bir ülke haline döndük. Uçmaya niyeti olan kanatlarını güçlendirecek bunun için bilime ve sanata önem verilmeli, bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bunu desteklemeyen toplumlar güdük kalmaya mahkumdur” dedi.
81 ilde 6 opera 6 senfoni orkestrası 40 konservatuar olmasına rağmen ilgili alanlardan mezun olan öğrencilerin işsiz kaldığına dikkat çeken Orpak, “Sanat beslenmeli, beslemiyoruz ve ülke olarak ilerleyemiyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.
Haber Merkezi