• Haberler
  • İzmir
  • Naci Görür'den Ege'ye kritik uyarı: 7 ve üzeri büyüklükte sarsıntı kapıda

Naci Görür'den Ege'ye kritik uyarı: 7 ve üzeri büyüklükte sarsıntı kapıda

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir ve çevresinde bulunan 15 aktif fay hattının büyük deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Peki, İzmir büyük bir depremle karşı karşıya mı? Ege'de art arda yaşanan depremler ne anlama geliyor İzmir'de 7 ve üzeri büyüklükte deprem riski ne kadar ciddi? En riskli bölgeler neresi, hangi önlemler alınmalı? Detaylar haberimizde:

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir ve çevresinde yer alan 15 aktif fay hattının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bölgedeki deprem riskine dikkat çekti. Deprem konusunda yeterli bilimsel çalışmanın yapılmadığını vurgulayan Görür, "Bunların ne zaman deprem üreteceğine dair bilgimiz yok. Çünkü çalışmıyoruz. Deprem üreteceği kesin ama 'Önce deprem olsun, sonra gerekeni yaparız' mantığı hâlâ devam ediyor" diye konuştu.  

EGE’DEKİ SARSINTILAR ENDİŞE YARATIYOR  

Son günlerde Ege Denizi'nde yaşanan depremler, Türkiye’nin aktif fay haritasını bir kez daha gündeme taşıdı. Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı ‘KAFA TV’ yayınında, İzmir ve çevresi için önemli uyarılarda bulundu. İzmir’in çok sayıda deprem üreten kaynağa sahip olduğunu belirten Görür, kentin sismik hareketlere karşı olağanüstü hassas bir bölgede yer aldığına dikkat çekti.  

“Ege’de olan depremlerin tümü İzmir’i etkiler. Sadece Ege Denizi değil, Doğu Akdeniz, Manisa ve Büyük Menderes Grabeni’nde meydana gelen sarsıntılar da kentin deprem riskini artırıyor” diyen Görür, bölgedeki fay hatlarının yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.  

BAYRAKLI VE DELTA BÖLGELERİ EN RİSKLİ ALANLAR

İzmir’in deprem açısından en riskli bölgelerinin başında Bayraklı ve çevresindeki delta alanlarının geldiğini belirten Görür, bu bölgelerin zayıf zemin yapısı nedeniyle deprem dalgalarından en fazla etkileneceğini söyledi.  

Kentin 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip en az 15 fay hattına ev sahipliği yaptığını dile getiren Görür, "Bunların ne zaman deprem üreteceğine dair bilgimiz yok. Çünkü çalışmıyoruz. Deprem üreteceği kesin ama 'Önce deprem olsun, sonra gerekeni yaparız' mantığı hâlâ devam ediyor" ifadelerini kullandı.  

"ÖNLEM ALINMAZSA BÜYÜK TEHLİKE KAPIDA"

Geçmişte yaşanan büyük depremler üzerinden örnekler veren Görür, bilimsel çalışmalarla deprem periyotlarının tahmin edilebileceğini ancak İzmir’de bu tür araştırmaların yetersiz olduğunu belirterek, "Erzincan'da 7 ve üzeri deprem deprem olmuşsa, bir daha 1939’un üzerine artı 250’yi koy; dersin ki, böyle büyük bir depremi kabaca ben bu alanda bekliyorum. Adapazarı'nda en son deprem 1967; artı 250'yi koy, ne geliyorsa kabaca aynı büyük depremi ben bu tarihte görüyorum. İzmir'deki bu 10-15 fayın ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz, korku orada” dedi.