• Haberler
  • Gündem
  • NASA tespit etti: Son yılların en güçlü patlaması…

NASA tespit etti: Son yılların en güçlü patlaması…

NASA, yılbaşı gecesi Güneş’te son altı yılın en yüksek enerji patlamasını tespit ettiğini duyurdu. Bu olay,...

NASA, yılbaşı gecesi Güneş’te son altı yılın en yüksek enerji patlamasını tespit ettiğini duyurdu. Bu olay, 2017’den beri kaydedilen en güçlü patlama olarak kayıtlara geçti. NASA’nın aracı, yılbaşı gecesi Güneş’ten gelen yoğun enerjiyi tespit etti ve bunun Dünya’da radyo kesintileri gibi sorunlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Uzay ajansı, daha önce 2017’nin 10 Eylül’ünde gözlemlenen ve saatlerce süren radyo kesintilerine yol açan bir X8.2 parlamasıyla benzer bir patlamayı en son gerçekleştiğini belirtti. Son Güneş patlaması ise 31 Aralık’ta saat 17:00’de en yüksek seviyeye ulaştı. Bu durumun Dünya üzerinde bazı etkilere yol açabileceği düşünülüyor.

NASA, bu tür patlamaların radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebileceğini ve uzay araçları ile astronotlar için risk oluşturabileceğini belirtti. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ise endişe edilecek bir durum olmadığını açıklarken, kurum 31 Aralık’taki ilk patlamanın Pasifik Okyanusu üzerinde elektrik kesintilerine neden olduğunu tespit etti.

NOAA’nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi (SWPC), Dünya’nın küçük bir jeomanyetik fırtına yaşayabileceğini ve Güneş rüzgarının manyetosferde geçici bir rahatsızlık oluşturabileceğini öngörüyor. Bu olay, ayrıca uyduların uzayda yer değiştirmesine neden olabilir.

Bu tür patlamalar, Dünya’daki uydulara ve elektrik şebekelerine müdahale edebilir ve korunmasız astronotlara zarar verebilir. Bununla birlikte, bu patlama altı yıl içinde kaydedilen en güçlü Güneş patlaması olsa da NASA’nın kayıtları, şimdiye kadar kaydedilen en büyük patlamanın 2003 yılında gerçekleştiğini gösteriyor.

4 Kasım 2003’te Güneş, bir X45 parlaması yayınladı, ancak başlangıçta X28 olarak kaydedilmişti. Amerikan Jeofizik Birliği tarafından Mart 2004’te yayınlanan bir çalışma, bunun bir X45 olduğunu belirledi. Araştırmanın yazarlarından Neil Thomson, “Bu, daha önce kaydedilen herhangi bir parlamanın iki katından daha büyük olduğunu gösteriyor ve eğer eşlik eden parçacık ve manyetik fırtına Dünya’yı hedef almış olsaydı, bazı uydulara ve elektrik ağlarına zarar verebilirdi.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme