Ne zaman ve ne kadar yemeli?

Modern yaşam tarzı günde üç öğün yemek yemeye göre tasarlanmış durumda. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam...

Ne zaman ve ne kadar yemeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Modern yaşam tarzı günde üç öğün yemek yemeye göre tasarlanmış durumda. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği… Peki en sağlıklı beslenme biçimi bu mu?

 Yeni moda: aralıklı oruç

Yemek yemek konusunda kafamız uzun süredir karışık. Eskiden basit bir şey olarak görünen bu işin son dönemde yapılan çalışmalarla birlikte, yaşam kalitesine olan etkisi bilim insanlarınca ortaya kondu. Bilim insanları, ne sıklıkta yemek sorusundan önce, ne zaman yemememiz gerektiğini düşünmemizi tavsiye ediyor. Gıda tüketiminin sekiz saatlik bir sürede sınırlandığı aralıklı oruç diyeti, bugün pek çok kişi tarafından tercih ediliyor.

ARALIKLI ORUÇ

ABD’de California’daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde klinik araştırmacı ve “Ne zaman yemek yemeli?” başlıklı 2019 makalesinin yazarı Emily Manoogian, günde en az 12 saat yemek yememenin sindirim sisteminin dinlenmesini sağladığını söylüyor.

“HASAR TESPİTİ VE ONARIM”

Aralıklı oruç yemek yememe süresinde vücudun farklı bir duruma girdiği, hasar tespiti ve onarımına daha hazır olduğu ve yanlış katlanmış proteinleri temizlediği fikrine dayanıyor.Bilim insanı Anderson’a, göre aralıklı orucun vücudumuzun evrimleşmesiyle daha uyumlu, vücudun kendini onarması için ona fırsat tanıyor.

 

BUZDOLABI VE MARKETLER MASUM DEĞİL Mİ?

Uzmanlara göre, günde üç öğün fikri esasen kültürel bir alışkanlık ve teknolojideki gelişmelerle doğrudan ilintili. Yemek tarihçisi Seren Charrington-Hollins, tarih boyunca gün ortasında bir öğün yemek yiyen Antik Romalılar da dahil olmak üzere günde bir öğün yemek yendiğini söylüyor. Yemeğe kolay ulaşmanın mümkün olduğu modern zamanlarla birlikte bu alışkanlık değişmiş durumda.

 

“AÇLIK PSİKOLOJİK BİR TEPKİ”

Tek öğün yemek yeme, herkesin aklına malum soruyu getiriyor: “Acıkmaz mıyız?”. Aralıklı orucun sağlıklı olduğunu savunan bilim insanlarına göre yemek yeme genellikle psikolojik bir duyum. Aslında aralıklı oruç öneren bilim insanları arasında da görüş birliği sağlanmış değil. Kimi günde tek öğüne bağlı kalmanın, kandaki açlık glikozunu arttıracağını ve bunun tip 2 diyabet riski anlamına geldiği görüşünde. Bu nedenle günde en az 2 kez yemek yemenin kandaki glikozu dengelemek için önemli olduğunu, ancak kalorilerin büyük kısmının günün erken saatlerinde alınması gerektiğini vurguluyorlar.

Bakmadan Geçme