O hastalık gençleri tehdit ediyor!

Genetik araştırmaların genç Alzheimer konusunu gündeme getirdiğini dile getiren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, 19...

Genetik araştırmaların genç Alzheimer konusunu gündeme getirdiğini dile getiren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, 19 yaşındaki bir insanın Alzheimer hastalığına yakalanmasının hiç de sürpriz olmadığını, sahip olunan genetiğin buna neden olabildiğini söyledi.

Çin’deki bir hafıza kliniğindeki nörologların, 19 yaşındaki bir genç erkeğe Alzheimer hastalığı teşhisi koyduğunu hatırlatan Tanrıdağ, “Bazı bilim insanları şaşırdılar çünkü yeteri kadar konu ile ilgili değiller. Alzheimer hastalığı ile ilgili detaylı bir bilgiye sahip olan insanlar her zaman için genç vakaların olduğunu bilmektedir”

“GENETİK ETKİ”

Hastalıkta yaş gençleştikçe genetik etkinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Tanrıdağ,“Özellikle orta yaş ve genç yaş hastalarda genetik etki, kromozomların görevini yanlış yapması bir numaralı risk faktörüdür. Bazı insanlarda da genetik mutasyon dediğimiz kişinin genleri ile ilgili ortaya çıkmaktadır, ailesinde olsun veya olmasın. İleri yaşlardaki insanlardaki genetik etki yavaşlıyor ve kromozom19 dediğimiz Apolipoprotein i kromozom aslında Alzheimer kromozomundan daha çok damar kromozomu. Dolayısıyla damar sağlığını bozarak Alzheimer’a daha kolay yol açıyor yani genetik etki her yaşta var gençlerden daha fazla var” açıklamalarında bulundu.

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme