Obezite tedavisinde yeni dönem başlıyor!

Obezite tedavisinde cerrahi mi medikal tedavi mi daha etkili? Yeni geliştirilen medikal tedaviler hangi hastalar için uygundur? Yan etkileri nelerdir ve hangi durumlarda kullanılmamalıdır? Bu yeni tedavi yöntemleri nelerdir? Hastalar için ne kadar etkilidir? Yan etkileri var mı? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

Obezite, dünyada ve Türkiye’de her geçen gün daha fazla bireyi etkiliyor. Cerrahi yöntemler uzun zamandır obezite tedavisinde ön planda olsa da, son yıllarda geliştirilen medikal tedaviler de umut verici sonuçlar sunuyor. 

MEDİKAL TEDAVİLERİN BAŞARISI YÜZDE 24'E ULAŞIYOR

Obezite tedavisinde yeni dönem başlıyor!

Liv Hospital Vadistanbul Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berçem Ayçiçek, geliştirilen medikal tedavilerin kilo kaybı üzerinde çok etkili olduğunu belirtiyor. Kimi ilaçların kilo kaybı oranını yüzde 24'e kadar çıkarttığını vurgulayan Ayçiçek, bu tedavilerin bariyatrik cerrahiye yakın sonuçlar verdiğini söylüyor. Ancak bu tedavilerin de riskleri bulunuyor.

ÖNEMLİ UYARILAR VE YAN ETKİLER

Obezite tedavisinde yeni dönem başlıyor!

Prof. Dr. Ayçiçek, medikal tedavilerin yan etkilerine de dikkati çekiyor. “Bu tedavilerin yan etkileri konusunda hastaları dikkatlice bilgilendirmek ve tedavi sürecinin uzman bir hekim gözetiminde sürdürülmesi gerekiyor” diyor. GLP-1 reseptör agonistleri gibi ilaçların bazı durumlarda kullanılmasının güvenli olmadığını belirten Ayçiçek, bu durumları gebelik, pankreatit öyküsü, medüller tiroid kanseri öyküsü gibi özellikle altını çiziyor.

YENİ İLAÇLAR VE ETKİLERİ

Semaglutid ve liraglutid gibi GLP-1 reseptör agonistleri, kilo kaybını yüzde 7 ile 17 arasında sağlarken, kan şekeri kontrolü ve kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Daha etkili olan tirzepatid ise kilo kaybı oranlarını yüzde 20'ye kadar çıkartabiliyor. Yakın zamanda tedavi seçenekleri arasına girmesi beklenen triple agonistler ise şimdiden umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILMAMALI?

GLP-1 reseptör agonistlerinin bazı klinik tablolarda kullanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayçiçek, özellikle gebelik, pankreatit ve medüller tiroid kanseri gibi durumlarda bu tedavilerin tercih edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. “Diyabeti olan ve göz problemi yaşayan kişilerde dikkatli olunmalıdır” diyen Ayçiçek, bu ilaçların hızlı kan şekeri düşürmesinin göz sorunlarını kötüleştirebileceğini söylüyor.

OBEZİTE TEDAVİSİNDE ÇİĞIR AÇAN İLAÇLAR

Medikal tedavilerin bariyatrik cerrahiye yakın kilo kaybı sağladığını belirten Ayçiçek, bu tedavilerin uzun dönemde ciddi yan etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor. “Bu ilaçların kullanımı sırasında hekim takibi şart” diyen Ayçiçek, bu yolla yan etkilerin önceden belirlenip önlem alınabileceğini vurguluyor.

OBEZİTEYİ ÖNLEMEK TEDAVİDEN DAHA AVANTAJLI

Obeziteyi önlemenin tedaviden daha avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Ayçiçek, erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasının ve fiziksel aktivitenin teşvikiyle obezite farkındalığının artırılmasının hastalığın yükünü azaltmada önemli olduğunu söylüyor. “Sağlıklı gıdalara erişimin kolaylaştırılması, okul beslenme programlarının düzenlenmesi ve şehir planlamaları obeziteyi önleme çabalarının temel taşlarıdır” diyor.

 

 

Basın Bülteni

Bakmadan Geçme