Obezite toplumda çok hızlı yayılıyor
Hızlı yaşam koşullarının getirdiği 'fast food'lar, televizyon ile başlayan tüm gece atıştırmaları ve yiyecek alışkanlıklarımızda değişiklikle beraber tüm dünyada fazla kiloları da beraberinde getiriyor.
Sağlıksız yeme alışkanlığı, kimyasal madde ve hormon içerikli gıdalar, günlük aktivitenin azalması vücutta giderek aşırı miktarda yağ depolanmasına neden oluyor. Özellikle ülkemizde çocukların katlanmak oldukları sınav maratonları, bilgisayar oyunları başında zaman geçirmeleri bu süreci artırıyor. Obez ailelerinin çocuklarının obez olması durumu normalden 2-3 kat daha fazladır. Anne ve babanın her ikisinin obez olması halinde çocuklarında yüzde 80, biri obez ise çocuklarında yüzde 40, ikisi normal kilolu ise yüzde 10 obez olma riski vardır.
4 çocuktan biri
Okan Üniversitesi’nden Prof. Alp Gürkan, 2010’da yapılan Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın, 0-5 yaş arası çocuklarda yüzde 26,4 ; 6-18 yaş arası çocuklarda ise yüzde 22,5 kilo sorunu olduğunu ortaya koyduğunu hatırlatarak, “Yaklaşık her 4 çocuktan birinde kilo problemi bulunmakta. Maalesef bu sorun yıllar içinde giderek derinleşmektedir. Beslenme-fizik aktivite bozukluğu dışında nadiren hormonal veya genetik faktörler de söz konusu olabilir” dedi,
Psikolojiyi de bozuyor
Gürkan, obezitenin yaratacağı çok ciddi ve çeşitli fiziksel sağlık sorunları dışında psikolojik rahatsızlıklara da yol açacağının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, “Obezler, görünüşleri nedeniyle arkadaş ortamından dışlanacaklardır. Buna fiziksel aktivite yetersizliği de eklenince bu kişiler giderek içine kapanırlar ve evden dışarı çıkmak istemezler. Bu da daha fazla psikolojik sorunlara yol açar. Kilolar verildikçe öz güvenleri yeniden artar, toplum yaşamına yeniden katılırlar ve depresyonları sona erer” dedi.
HABER MERKEZİ