Ödenemeyen kredi borçları yüzde 30 arttı

Merkez Bankası'nın kredi baz puanını yükseltmesiyle artan kredi ve kredi kartı faiz oranları sonrası kredi kullanım...

Merkez Bankası’nın kredi baz puanını yükseltmesiyle artan kredi ve kredi kartı faiz oranları sonrası kredi kullanım miktarında artış gözlenirken, geri ödemelerde sorun yaşanan kredi ve kredi kartları sayısı da yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 10 Kasım’da yayınlanan risk raporuna göre, kredi kuruluşlarının Eylül ayında kullandırdıkları nakit tutarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56 artarak  11 trilyon 301 milyar liraya ulaştı. Bu rakam içinde ticari krediler 8,8 trilyon, bireysel krediler ise 2,5 trilyon lira oldu.

Bireyseldeki kredide kullanım ise; yüzde 40’ı kredi kartlarına, yüzde 32’si kredilere, yüzde 18’i konut kredilerine, yüzde 6’sı kredili mevduat hesaplarına, yüzde 4’ü ise taşıt kredilerine ait.

Kullanılan kredi içindeki paya göre en borçlu il yüzde 28 oranla İstanbul olurken, İstanbul’u yüzde 10’la Ankara, yüzde 7 ile İzmir takip etti. 2023’te bireysel kredi kartı bakiyesi en fazla artan il ise Hakkari oldu.

Kredi ve kredi kartlarında ödenemeyen borç miktarı bir önceki yıla oranla yüzde 30’luk bir artışla 42 milyar liraya ulaştı. 2023 Ağustos ayında ödenmeme krediler nedeniyle takibe düşen kişi sayısı kredilerde 102 bine, kredi kartlarında 98 bine yükseldi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme