Öğrencilere 'YKS' tavsiyesi: Asla olumsuz düşünmeyin
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) uzman klinik psikoloğu Gizem Simge Kısa, 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları...
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) uzman klinik psikoloğu Gizem Simge Kısa, 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Sınav esnasında terleme, titreme, kalp atışlarında hızlanma ya da karın ağrısı belirtilerinin yaşanması halinde kaygının aşırı derecede arttığının anlaşılacağını belirten Kısa, “Böyle bir durumun olması halinde arkanıza yaslanın, dik bir şekilde oturun. Elinizi karnınızın üstüne koyarak derin nefes alın, 3-4 saniye tuttuktan sonra da yavaşça bırakın. Nefes aldığınızda karnınız şişiyor, nefesi bıraktığınızda karnınız içeri doğru hareket ediyorsa, doğru egzersizi yapıyorsunuz demektir. Bunu birkaç kez tekrar edin, sınavda başarılı olabileceğinizi kendinize hatırlatarak olumlu düşünmeye odaklanın” dedi.
Sınav öncesi biraz heyecanın normal olduğunu ancak bu durumun zarar verici bir boyuta ulaşmaması gerektiğini söyleyen Kısa,” YKS’yi, bir korku ya da endişe olarak görmek yerine; üniversitenin, yıllardır kurulan hayallerin kapısını açacak bir sınav olarak görebiliriz. Sınav öncesi asla olumsuz düşüncelere kapılmayın. Örneğin; üniversiteye başladıktan sonra neler yapmak, günlerinizi nasıl geçirmek istediğinizi düşünün. YKS, gelecek için önemli bir aşama ancak asla telafisi olmayan bir sınav da değil. Bunu aklınızdan çıkarmayın” diye konuştu.
“KIYAS YAPMAYIN”
Kısa, “Eğer içinizde sınavla ilgili herhangi bir konuda kaygınız varsa, bunu ailenizle ve yakın çevrenizle paylaşabilirsiniz. İçe kapanmayın; konuşmaktan, duygularınızı anlatmaktan çekinmeyin. Ancak sürekli sınavı düşünüyorsanız, bundan hemen vazgeçin. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek, sosyal yönden sizi mutlu eden etkinlikler yapmak, motivasyonunuzu olumlu etkileyecektir. Kendinize güvenin. YKS’de başarıya ulaşacak bilgi ve kapasiteye sahip olduğunuzu kendinize hatırlatın. Olumlu bakın, kendinizi de kimseyle kıyaslamayın. Uyku düzeninizi korumaya, geç yatmamaya dikkat edin. Günlük rutininizde önemli değişimler yapmamaya da özen gösterin” dedi.
Haber Merkezi