Öğretmenler çaresiz: Yüzde 88'i psikolojik sorun yaşıyor
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Eğitim-İş İzmir 3 Nolu Şubesi öğretmenleri bir günlük iş bırakma eylemiyle Konak'taki SGK İl...
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Eğitim-İş İzmir 3 Nolu Şubesi öğretmenleri bir günlük iş bırakma eylemiyle Konak’taki SGK İl Binası önünde bir araya geldi. 3 Nolu Başkanı Sevda Ketenci’nin de eşlik ettiği basın açıklamasında birçok öğretmen ve vatandaş eşlik etti. Öğretmenlerin iş hayatındaki hak gaspına dikkati çeken Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Eğitim emekçisinin haklarını kırpan, sistematik olarak itibarsızlaştıran, geçinemez ve yaşayamaz hale getirenler, bugün riyakarca bir tiyatro sergileyerek, bizleri ezberledikleri sözlerle övmek için sıraya girecekler. Bugün yılın 364 günü eğitime de eğitimciye de çile çektirenler, yılın bir gününü vicdan rahatlatmak, imaj tazelemek için kullanacaklar” dedi.
‘Gerçek nedir?’
AdemYıldırım, ‘Peki gerçek nedir?’ diyerek şunları aktardı:
“Eğitim-İş Öğretmenler Günü için binlerce öğretmenle görüşerek oluşturduğu güncel anketten yola çıkarak anlatalım. Yöneticiler, öğretmenlerin sözüne/fikrine değer vermiyor. Öğretmenlere danışmaya lütfetmeyen yönetim zihniyeti, lokal ve daha küçük çaplı yönetimsel kararlarda da despot tarzını koruyor.”
3 Nolu Eğitim-İş’in yaptığı anketi de aktaran Yıldırım, güncel anket verilerini paylaştı:
-
Öğretmenlerin yüzde 72’si alıştığı kurumla ilgili bir karar alınırken görüşünün bile alınmadığını söylüyor.
-
Öğretmenlerin yüzde 78’i çalıştığı kurumlarda görevle yükselmenin kişisel ve siyasi referanslardan, yani torpilden geçtiğini aktarıyor.
-
Yüzde 88’i de görevde yükselme sınavlarının güvenilir olmadığından emin.
-
Öğretmenlerin yüzde 63’ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söylüyor.
-
Öğretmenlerin yüzde 90’ı önü alınmayan eğitimciye şiddet olayları nedeniyle kendini güvende hissetmiyor.
-
Mesleğe ihanet kanunu olan ÖMK nedeniyle okulda çalışma barışı kalmadı diyenlerin oranı da yine yüzde 90.
-
Öğretmenlerin yüzde 95’i maaşının yetersiz olduğunu söylüyor.
-
Yüzde 98’i ise aldığı maaşla kendisi ve ailesi için bir geleceğin olamadığını söylüyor.
-
Yüzde 96’sı gelecekten umutsuz.
-
Öğretmenlerin yüzde 65’i esnaf, yüzde 37’si şahıslara borçlu.
-
Öğretmenlerin yüzde 72’si her ay borç alarak ayakta kalabiliyor. Öğretmenlerin yarısı sadece kredi kartlarının asgari borcunu ödeyebiliyor” dedi.
Öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sorunlardan etkilenmesiyle psikolojik sorunlarla boğuştuğunu aktaran Adem Yıldırım, “Öğretmenlerin yüzde 88’i düşük gelir sebebiyle sık sık psikolojik sorunlar yaşıyor. Öğretmenlerin yüzde 60’ı görevden alınma korkusu içinde. Ayrıca öğretmenlerin yüzde 99’u eğitimin niteliğinin düştüğünün her gün biraz daha tespitini yapıyor” dedi.