• Haberler
  • Gündem
  • ‘Okul annesi’nin kaldırılması sonrasında ÇEDES yeniden gündemde

‘Okul annesi’nin kaldırılması sonrasında ÇEDES yeniden gündemde

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, ‘okul annesi’ projesiyle gündeme gelen eğitim...

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, ‘okul annesi’ projesiyle gündeme gelen eğitim projesini eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de göndermeler yapan İzmir Milletvekili Ösen, ÇEDES projesine yeniden dikkat çekti.

ÇEDES sıcaklığını koruyor

Çevreme Duyarlıyım Eğitimime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesiyle ülke genelinde ‘laik eğitim’ destekleri artarken ‘karma eğitim’e karşı olan muhafazakar kesime tepkiler sürüyor. ÇEDES projesinin okullarda manevi danışmanlık ismiyle her okula imamın atanması ve öğrencilere dini eğitimin üzerine tepkiler siyasi ve eğitim alanından tepkiler ülkenin dört bir yanından mitinglerle büyümüş ve tepkiler zaman içerisinde sönük kalmıştı.

Eğitimcilerden ÇEDES hamlesi

Eğitimcilerin ÇEDES projesine karşı tepkileri her geçen gün etkisini yitirse de siyaset ve eğitim camiasında okullardaki imam eğitimcilerin varlığı konusunda tepkiler gelmeye devam ediyor. Manevi danışmanların okullarda eğitmen olarak atanması üzerine Torbalı Eğitim-SEN’den Nuri Önder, yaptığı açıklamada “Laikliğin varlığı, din ve mezhep farklılıkları üzerinden farklı inançtan ve mezhepten insanların birbiriyle çatışmalarına son vermek, her inancın kendisiyle ve diğer inançlarla eşit haklar temelinde ilişki kurmasına güvence altına almak açısından önemlidir. Değişik din, mezhep, inanç ve dünya görüşünden insanların gerçek anlamda “eşit yurttaş” olarak kabul edilmesi, devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız yaklaşmasına, günlük yaşamın her alanında okulda, üniversitede, iş yerinde, sokakta, farklı kimlik, inanç ve dünya görüşleri arasında ayırım yapılmamasına bağlıdır. ÇEDES projesi bu yönüyle hem laik yaşama hem de laik eğitim anlayışına temelden aykırılıklar içeren bir düzenlemedir” demişti.

İzmir’de ‘ÇEDES’ karşısı kitle mitingi

Birçok çevre illerinden ve ilçelerden İzmir’e gelen sivil toplum kuruluşları, ‘Laik eğitim’in varlığını destekler nitelikte yürüyüş yaptı, Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelerek ÇEDES karşıtı döviz ve sloganlarla karma eğitimin varlığına işaret etti. ‘İzmir Mitingi’ne de katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Okullarda başlatılması istenilen bu projede çocuklar açısından pedagojik açısından eğitilmişler okullarda olmalı. Din dersi almış olmaların, din dersi vermeleri de normaldir. Çocuk eğitimi üzerinde uzmanlığı olmayan kişilerin okullarda görevlendirilmesi ve bu kişilerin bu projeyi yürütüyor olması son derece sakıncalı ve rahatsız edicidir” demişti.

ÇEDES yeniden gündemde

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bir çocuğun sınıftaki ‘okul annesi’ne verdiği tepki üzerine ‘okulda anne’ projesi kaldırıldı. DEVA Partisi Milletvekili Ösen ise, “Sayın, Yusuf Tekin, sınıf annesi uygulamasının kaldırılması kararının gerekçelerini okuduk. Okullarda eğitim öğretim sürecinin, ‘Millî Eğitim Bakanlığının’ görevlendirdiği ‘öğretmenler’ tarafından, ‘milli eğitimin ilke ve amaçları’ doğrultusunda ‘pedagojik ilkelerle’ uyumlu olması gerektiğinden şüphe etmiyor ve mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi konusundaki hassasiyetinize katılıyoruz” diyerek Bakan Tekin’in açıklamalarına destek verdi.

Vekil Ösen, ÇEDES’i yeniden gündeme getirerek “Peki bahsettiğimiz gerekçelerle Millî Eğitim Bakanlığı, ÇEDES protokolünden de çekilecek midir? Manevi Danışmanlık uygulaması da kaldırılacak mıdır?” sorusunu yöneltti.

Haber Merkezi

 

Bakmadan Geçme