• Haberler
  • Gündem
  • Okullarda Manevi Danışman Projesi tepki toplamaya devam ediyor

Okullarda Manevi Danışman Projesi tepki toplamaya devam ediyor

ÇEDES kapsamında toplamda kaç okula manevi danışman atandığı henüz net değil, fakat İzmir'deki her 3 okuldan...

Okullarda Manevi Danışman Projesi tepki toplamaya devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇEDES kapsamında toplamda kaç okula manevi danışman atandığı henüz net değil, fakat İzmir’deki her 3 okuldan 1’ine “manevi danışman” atandığı belirtiliyor.

“İzmir’de imam giren okul sayısı günden güne artmaktadır” diyen Eğitim-İş, ÇEDES kapsamında İzmir’deki 842 okula imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi gönderileceğini kaydetti.

Hafta sonu 17 şehirde Eğitim-Sen’in düzenlediği ÇEDES protestoları gerçekleşti, Eğitim-İş ise 15 Haziran için çağrı yaptı. Veliler ve eğitimcilerin katıldığı eylemlerin hafta boyu sürmesi bekleniyor.

PROJENİN DETAYLARI NE?

ÇEDES protokolüne göre projenin amacı, öğrencileri “bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insanî, manevi ve kültürel değerlere göre” yetiştirmek. Proje, din görevlilerinin öğrencilere “Değerler Eğitimi” vermesinin önünü açıyor.

Bu kapsamda okul içinde ve dışında öğrencilerle çeşitli faaliyetler yürütülmesini hedefleyen proje hem MEB’e hem Diyanet’e hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na belli sorumluluklar yüklüyor.

Örneğin okullarda, değerler eğitimi verilmek üzere “değerler kulübü” kurulması ve katılımcı öğrencilerin “temsilci öğretmenler” tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

Projenin merkezleri arasında Diyanet gençlik merkezleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı gençlik merkezleri ve MEB’e bağlı resmî okullar yer alıyor.

Ayrıca proje kapsamındaki etkinlikler, “İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onay vermesi” halinde protokol taraflarınca sağlanan okul dışı mekanlarda da gerçekleştirilebiliyor.

Protokolde “ÇEDES Uygulama Mekânları” diye tarif edilen bu mekanların hangi mekanlar olacağı yönünde ise herhangi bir tarif ya da kısıt bulunmuyor.

Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek faaliyetlerde görev alacak personeller ve gönüllü öğrenciler, il ve ilçe müftülüklerince belirleniyor.

Buna göre müftülükler, Diyanet Gençlik Merkezleri’nde yürütülecek “değerler” temalı etkinliklere en az iki kız, iki erkek olmak üzere gönüllü lise ve üniversite öğrencileri seçecek.

Gazeteci Mustafa Mert Bildircin, “Protokolün 9’uncu maddesi, cemaat örgütlenmelerinde karşımıza çıkan, ‘Abi ve abla modelini’ anımsatıyor. Maddeye göre, gönüllü öğrenciler, ‘Proje uygulama mekanlarında’ öğrencilere rol modellik yapabilecek. Yine bu mekanların nereler olduğu da belirtilmiyor” diyor.

Ayrıca, Diyanet’in belirlediği görevlilerin veliler ile ayda bir kez bir araya gelmesi bekleniyor.

“ÇEDES’i iptal edin”

SOL Parti, İzmir’de imamın görevlendirildiği Narlıdere İlhan Onat İlkokulu önünde yaptığı açıklamada “İmam değil, laik ve çağdaş eğitim istiyoruz” diye konuştu.

Eylemde ilk olarak söz alan SOL Parti Narlıdere İlçe Başkanı Necla Akgün, protokolü tanımadıklarını ve laik eğitimden vazgeçemediklerini belirterek “AKP iktidarı yıllardır sürdürdüğü eğitimi dinselleştirme politikalarına bir yenisini ekledi. Daha şimdiden okullara girmeye başladığı haberini aldığımız bu ‘din öğreticileri’nin ilk işi ilkokul sıralarındaki çocuklara tekbir getirtmek oldu” ifadelerini kullandı.

Eğitimin AK Parti eliyle her türden tarikat ve cemaate teslim edildiğini vurgulayan Akgün, “ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda düzenleme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıktı. Görüyoruz ki, iktidarın yıllardır süren dindar ve kindar nesil yetiştirme arzusu derinleşerek devam etmekte.  Biz ise eğitimin bilimsel, laik, çağdaş değerler etrafında örülü olması ve özgür düşünen nesiller yetişmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Necla Akgün’ün ardından söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan ise, “AKP iktidarı döneminde eğitimdeki sorun her geçen gün daha da derinleşti. Laikliğe, eşitliğe aykırı olan, uluslararası çocuk sözleşmelerine aykırı olan bir uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın hayata geçmemesi için vicdan sahibi her bireyi bu projeye karşı durmasını istiyoruz. Bu projeyi derhal geri çekin. Laik, bilimsel eğitim için hepimiz mücadele edeceğiz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme