• Haberler
  • Sağlık
  • Okulların açılmasıyla artan enfeksiyon riskleri | Uzmanından uyarılar

Okulların açılmasıyla artan enfeksiyon riskleri | Uzmanından uyarılar

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, okulların açılmasıyla birlikte influenza, bronşiolit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceğini belirtti. Dr. Atıcı, çocukların kapalı ortamlarda virüsleri hızla yayabileceğini vurguladı.

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların daha fazla etkileşimde bulunması, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasına zemin hazırlıyor. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, özellikle influenza, bronşiolit ve zatürre gibi hastalıkların daha sık görülebileceğini söyledi. Yarıyıl tatilinin ardından okullarda ve kreşlerde mikropların hızlı yayılması ile birlikte bu enfeksiyonların daha fazla çocukta görülebileceği uyarısında bulundu.

Dr. Atıcı, enfeksiyonların çoğunun havaya salınan damlacıklarla bulaştığını belirterek, "Hapşırma, öksürük gibi yaygın semptomlar nedeniyle virüsler kolayca bulaşabilir. Bu durum, özellikle kapalı ortamlarda daha büyük bir risk oluşturuyor," dedi.

BRONŞİOLİT VE AKUT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ARTTI 

Son dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra, alt solunum yolu hastalıkları da çocuklar arasında artış gösteriyor. Akut bronşiolitin en yaygın sebeplerinden biri olan RSV virüsü hakkında bilgi veren Dr. Atıcı, "2 yaş altı çocuklarda bu enfeksiyon, özellikle hızlı nefes alma ve hışıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor," diye konuştu.

İNFLUENZA VE DİĞER VİRAL ENFEKSİYONLAR 

İnfluenza'nın da bu dönemde sık görülen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Atıcı, bu virüsün özellikle risk grubundaki çocuklarda daha ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguladı. "Kronik hastalığı olan, 2 yaş altı ya da bağışıklık sistemi zayıf çocuklar influenza konusunda daha dikkatli olmalı," dedi. Ayrıca, gribe dair tedavi yöntemlerine de açıklık getiren Dr. Atıcı, antibiyotiklerin influenza üzerinde etkili olmadığını ve yalnızca antivirallerin bu tür enfeksiyonlarda kullanılması gerektiğini belirtti.

ARTAN VAKALAR 

Dr. Atıcı, Adenovirüs ve RSV enfeksiyonlarının bu dönemde özellikle polikliniklerde sıkça görüldüğünü ifade etti. Bu virüsler, gözde kızarıklık, ishal, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterirken, RSV özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bronşiolite yol açıyor.

KRONİK HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA 

Dr. Atıcı, astım, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan çocukların daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca, çocuğun yaşı küçükse, yüksek ateşi varsa, beslenme bozukluğu veya solunum sorunları yaşanıyorsa, derhal bir uzman hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.
Sağlık uzmanı, "Enfeksiyonların çoğu mevsimsel olarak görülüyor ve genellikle erken tedavi ile tedavi edilebiliyor. Ancak, bazı vakalarda hastaneye yatış gerekebilir," dedi.

Bakmadan Geçme