Olmasaydı iyiydi

İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, mahkemenin emsal artışı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile ilgili konuşarak 'Umut ışığımızı söndürdü' diye konuştu.

Olmasaydı iyiydi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, emsal artışı gündeme geldi. TMMOB tarafından mahkemeye taşınan emsal artışına yürütmeyi durdurma kararı geldi. Yüzlerce depremzede ise İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) önünde bir araya geldi. Depremzedeler ‘Evsiz kaldık’ demek için sembolik olarak çadır kurarak TMMOB’a tepki gösterdi. Bir araya gelen depremzedeler TMMOB’un söylemlerini yuhalayarak tepki gösterdi. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Emsal kararı umut ışığımızı söndürdü” dedi.

Haber

‘VİCDANSIZLARIN YAPTIĞI BİNALAR YIKILDI’

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depreme dikkat çeken Özkan, bilime göre yapılan binaların hala ayakta olduğunu dile getirdi. Özkan “Yeni yapılan ya da eski yapılan değil çok katlı ya da az katlı değil vicdansızların yaptığı binalar yıkıldı” diye konuştu.

Haydar Özkan, günümüz şartlarında 110 metrekare bir dairenin 1 milyon 600 bin liraya inşa edildiğini ve emsal artışı ile bu değerin 600 bin liraya düştüğünün altını çizerek, “TMMOB’un bu konu hakkındaki savunması ilginçtir. Nüfus yoğunluğu olur kent kaldıramaz. Bayraklı gibi düzenli yeşil alanları ve okullarıyla bu kent kaldıramazsa. TMMOB’un 17 katlı binasının yanında benim 7 katlı binam yoğunluk yapıyorsa ne diyeyim bilemedim” ifadelerini kullandı.

TMMOB’un halktan uzak olduğunu savunan Özkan, “Zira bize gösterdikleri ihtimamı, özeni aynı bölgede yapılan 48 katlı binalara göstermemişlerdir ve onlar gözümüzün içine baka baka yükselmeye devam etmekte, satışlar yapmakta, insanları oturtmaya başlatmışlardır.  Kendilerini vicdana davet ediyorum. Bugüne kadar neye çözüm ürettiniz. Bize çözümle gelin başımızın üstüne gelin. Ütopik fikirler Popülist söylemler ile gelmeyin. Biz sizlerle masaya oturmaya her türlü fikre, görüş alışverişine, dertlerimizi ilk ağızdan anlatmaya ve ortak çözüm yolu bulmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Haber

İZDEDA’YA YAKIŞMADI

Ülkenin bir yanında merkezli meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşları defnedecek kefen bulunamadığı bir dönemde İZDEDA’nın kefenli protestosu dikkat çekti. İki depremzede üstlerinde kefen örterek ‘Emsal yoksa kefen var’ ve ‘Mahkeme emsale dur dedi. Mezara gir dedi’ pankartlarını açtı.

‘NELER YAPILMALI?’

– Ağır hasarlılara yaptığı gibi, orta ve az hasarlılarımıza da gerekirse ücreti mukabilinde evlerini yapmalı,

– Ağır hasarlı depremzede kiracılarımızı da çözüm üretip kira derdinden kurtarmalı.

– Rezerv alan bölgesine söylendiği gibi 8500 konut yapımı tamamlanmalıdır.

– Orta hasarlılarımıza rezerv alan bölgesinden söz verildiği gibi konutları verilmeli bölgeye İzmir depremzedesi hariç kimse sokulmamalıdır

– Afet bölgesinde olduğu gibi evler yapılana kadar 5 bin TL kira desteği sağlanmalı.

– O yer kavramıyla mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için TBMM’de çözüm üretilmelidir.

– 0 faizli 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeli deprem destek kredisi tanımlanmalı, kentsel dönüşüm kredisi sarmalından çıkartılmalıdır.

 

Haber: Sıla ARABACIOĞLU

Fotoğraflar: Batuhan VURUŞKANLAR 

Bakmadan Geçme