Omurga cerrahisi artık daha kolay
En fazla boyun ve bel ağrısı ile karşılaştıklarını söyleyen Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, 'Şikayetlerin küçük kısmı cerrahi müdahale gerektiriyor. Gelecekte teknolojinin ilerlemesiyle daha hassas ve güvenli hale gelecek. Hastalar daha hızlı iyileşecek, kişiye özel omurga implantları üretilebilecek. Yapay zeka destekli cerrahi sistemler, risklerin azalmasına yardımcı olacak' dedi
Omurga cerrahisindeki zorlukların başında omurganın karmaşık yapısı ve sinirlerin hassas olduğunu belirten uzmanlar, cerrahi müdahalelere dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Op. Dr. İdris Avcı, omurga cerrahisinin zorluk ve riskleri hakkında bilgi verdi ve gelecekte omurga cerrahisini kolaylaştıracak teknolojik yeniliklerden bahsetti.
Omurga cerrahisinde karşılaşılan zorluklardan birinin, omurganın karmaşık yapısı ve çevresindeki sinirlerin hassasiyeti olduğunu dile getiren Op. Dr. İdris Avcı, “Omurga, vücudun temel destek yapısı olduğu için, cerrahi müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir. Sinir hasarı riski, ameliyat sonrası ağrı ve komplikasyonlar gibi faktörler, cerrahların dikkatle yönetmesi gereken zorluklar arasında. Omurga yapısı ve sorunu herkeste farklı, cerrahlar her durumu özel olarak değerlendirmek zorunda” dedi.
En fazla boyun ve bel ağrısı olan hastalarla karşılaştıklarını söyleyen Op. Dr. İdris Avcı, “Şikayetlerin çoğu kas kaynaklıyken, küçük kısmında cerrahi gerekir. Tedavi planlamasının en önemli bölümü fiziki muayene. Sadece radyolojik görüntüyle tedavi planlanmaz. Kırmızı bayraklar dediğimiz durumlar var. Bunlar kas kuvvet kaybı, idrar kaçırma ya da yapamama veya gaita kaçırma. Bunlar acil, görüntüleme sonrası en kısa sürede muayene edilmeli. Omurganın karmaşık yapısı nedeniyle cerrahlar anatomiye çok hakim olmalı. Çalıştığımız alana ne kadar hakim olursak, riskleri o kadar azaltmış oluruz. Ameliyat öncesi, hasta planlamasında, yapay zeka destekli program kullanılarak, kullanacak enstrümanların omurganın dizilimini öngörebiliriz. Her omurga ameliyatında hastanın ameliyat sırasında oluşabilecek sinir hasarını minimize etmek için nöromonitör kullanılır. Enstruman (omurgaya vida) yerleştirirken, nöronavigasyondan faydalanarak vida malpozisyon riskini azaltırız” diye konuştu.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in 1960’lı yıllarda beyin ve sinir cerrahisinde ilk olarak ameliyat mikroskopunu kullanmasıyla birlikte, omurga cerrahisi alanında sayısız teknolojik yenilikler sunulduğunu belirten Op. Dr. İdris Avcı, şunları söyledi; “Gelecekte omurga cerrahisi, teknolojinin ilerlemesiyle çok daha hassas ve güvenli hale gelecek. Robotik cerrahiler, minimal invaziv (daha az kesik) yöntemlerle yapılacak ve hastalar daha hızlı iyileşecek. 3D baskı teknolojisiyle kişiye özel omurga implantları üretilebilecek. Yapay zeka destekli cerrahi sistemler, cerrahların daha iyi kararlar almasına ve riskleri azaltmasına yardımcı olacak. Ameliyat sırasında kullanılacak görüntüleme teknikleri daha da gelişecek, böylece cerrahlar omurganın iç yapısını daha net görebilecekler. Ameliyat sonrası komplikasyonları önlemek için birkaç önemli adım atılabilir. İlk olarak, ameliyat öncesi hastaların sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmeli. Ameliyat sırasında en güncel teknolojilerin kullanılması, cerrahın tecrübesi büyük rol oynar. Ameliyat sonrası dönemde hastaların doğru şekilde rehabilitasyon yapması, yani fizik tedaviye düzenli olarak devam etmesi çok önemlidir. Ayrıca, enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına uyulmalı ve doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Hastaların belirtilen süre boyunca ağır aktivitelerden kaçınmaları da iyileşme sürecine olumlu katkı sağlar.”