Omurga sağlığı için güvenli egzersiz

Yüzme, yürüyüş, yoga, pilates ve esneme hareketlerinin omurga sağlığına fayda sağladığını ifade eden Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, 'Omurga sağlığı için egzersiz yaparken dikkat edilmeli. Doğru yapılmayan egzersiz yaralanmalara yol açılabilir' dedi

Omurga sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğunu belirten uzmanlar doğru spor ve hareketlerin, omurgayı destekleyen kasları güçlendirdiğini ve postürü iyileştirdiğini söylüyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, egzersizin omurga sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi. Her egzersizin herkes için uygun olmayabileceğine de değinen Op. Dr. Paksoy, omurgasında patolojik sorun, kemik erimesi tanısı ve skolyozu olan kişilerin bazı egzersizlerden kaçınması gerektiğine vurgu yaptı.

DOĞRU SPOR OMURGA SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Omurga sağlığını korumak ve güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğuna vurgu yapan Op. Dr. Kemal Paksoy, doğru spor ve hareketlerin, omurgayı destekleyen kasları güçlendirdiğini esnekliği artırdığını ve postürüiyileştirdiğini vurguladı. Omurga sağlığı ve postür için ideal sporlardan birinin yüzme olduğunu dile getiren Op. Dr. Paksoy, “Yüzme, omurga üzerindeki baskıyı azaltarak kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Yürüyüş, omurganın doğal hareketlerini destekler ve postürü iyileştirir. Düzenli yürüyüş, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir ve bel ağrısını hafifletebilir.Yoga, pilates ve esneme hareketleri omurganın esnekliğini artırarak kasları güçlendirip ve stresi azalttığı için omurga sağlığına fayda sağlar.” şeklinde konuştu.

Egzersiz önerilse de yaparken dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, şunları söyledi: “Egzersize başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalı. Isınma, kasları ve eklemleri egzersize hazırlar, yaralanma riskini azaltır. Doğru teknik çok önemi.  Aksi halde omurgaya aşırı yük bindirilerek yaralanmalara yol açılabilir. Ani ve kontrolsüz hareketlerden mutlaka kaçınılmalı. Egzersizleri yavaş ve kontrollü yaparak omurgayı korumalıyız. Egzersiz sırasında veya sonrasında omurgada ağrı hissediliyorsa, egzersize ara verilmesi ve uzmana danışılması önemlidir.”

POSTÜRE UYGUN EGZERSİZ DOĞRU OLARAK ÇALIŞILMALI

Omurgasında patolojik sorun olan kişilerin omurga bölgesine aşırı yük bindiren egzersizlerden kaçınması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Kemal Paksoy, “Kemik erimesi tanısı olanlar darbe etkisi yapabilecek egzersizlerden, koşu, zıplama ve bükülme hareketlerinden kaçınmalıdır. Skolyozu olan kişilerde omurgayı tek taraflı zorlayan hareketler, özellikle ağırlıklı yana eğilmeler, tek el ağırlık kaldırma gibi asimetrik hareketlerden kaçınmalıdır. Evde bireysel olarak yapılan sporlar için video ve fitness uygulamaları iyi birer kaynak olabilir. Özellikle omurga sağlığı, genel fitness ve hedefe yönelik antrenmanlar için birçok kaliteli içerik bulabilirsiniz. Burada önemli olanın postürünüze en uygun egzersizi doğru şekilde çalışmak olduğunu unutmamak gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme