Onat Kutlar, vefatının 30. yılında gözyaşlarıyla anıldı
Onat Kutlar, vefatının 30. yılında Beyoğlu'nda düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. Peki, 11 Ocak 1995'te hayatını kaybeden Kutlar'ın mirası ve fikirleri etkinlikte nasıl vurgulandı? Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Onat Kutlar'ın savunduğu değerleri ve mücadeleyi nasıl değerlendirdi? Etkinlikte kimler yer aldı? Kutlar'ın Beyoğlu'yla olan bağları ve Türkiye'nin demokratik mücadelesindeki rolü neydi? İşte detaylar...
Şair, yazar ve sinema eleştirmeni Onat Kutlar, vefatının 30. yılında Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen "Onat Kutlar: Başkaldırı ve Şenlik Günleri" adlı etkinlikle anıldı. 11 Ocak 1995’te PKK tarafından düzenlenen bombalı saldırı sonucu 59 yaşında hayatını kaybeden Onat Kutlar’ın anısına düzenlenen programa, gazeteci ve yazar Zeynep Oral moderatörlük yaptı. Etkinliğe, yazar Adnan Özyalçıner ve gazeteci Zeynep Avcı da konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca, Onat Kutlar’ın eşi Filiz Kutlar ve Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de programda yer aldı.
MÜZİK DİNLETİSİ
Sanatçılar Nazan Kesal, Halil Ergün ve Tayfun Erarslan’ın metin okuma ve şiir dinletileriyle katkı sunduğu etkinlikte, genç yetenek Balkız Mercan Eruluğ’un müzik dinletisi de büyük ilgi gördü. Etkinlikte katılımcılar, Onat Kutlar’ın edebi mirasını ve toplumcu düşüncelerini tekrar hatırlayarak onun fikirlerini yaşatma kararlılıklarını ifade etti.
“ÜLKESİNİN AYDINLIK GÜNLERİNE İNANIYORDU”
Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, etkinlikte yaptığı konuşmada, Onat Kutlar’ın sadece bir edebiyatçı değil, aynı zamanda bir demokrat ve aydınlık bir gelecek için mücadele eden bir düşünür olduğunu belirterek, “Yitip gidenler diyoruz, ancak biz onları anmaktan vazgeçmeyeceğiz. Anmak, demokratlığımızın bize yüklediği bir görev. Aslında onları anmak demek, sadece o şahsiyeti anmak demek değil, onun fikrini yaşatmaktır. Bu anlamda Onat Kutlar’ın savunduğu fikri, güzel ve aydınlık günler için mücadeleden vazgeçmemeyi biz onun satırlarında okuyarak öğrendik. Bu nedenle onları anmayı ve bunu sürekli kılmayı çok önemsiyorum. Ve 30 yıl sonra Beyoğlu Belediyesi’nin bu anmaya ev sahipliği yapıyor olması beni hem duygulandırdı hem de diğer türlü de mutlu etti. Tabii Onat Kutlar Beyoğlu’nu çok seviyordu. Son 1,5 yılında Beyoğlu’nda yaşamış, Beyoğlu’nda üretmiş ve Beyoğlu’nun belki de bütün sokaklarını ezbere biliyordu desek yanlış olmaz. Aynı şekilde ülkesini çok seviyordu. 12 Eylül’ün o karanlık günlerinde bile ülkesinin aydınlık günlerine inanıyordu, demokrasiye inanıyordu ve Aydınlar Bildirgesi’nin mimarlarından birisiydi Onat Kutlar” ifadelerini kullandı. Güney, Onat Kutlar’ın Beyoğlu’nu çok sevdiğini ve son yıllarını burada geçirerek bu semtte üretim yaptığını vurguladı.