Onlara da sınav

Büyükşehir Meclisi'nde, sokak köpeği yavrularının arama kurtarma köpeği olarak eğitilmesi için önerge verildi. Uzmanlar, cins kadar davranışların önemli olduğuna dikkat çekerken, eğitimli zorlu geçeceğini belirtti.

Onlara da sınav
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat tarihinde yaşanan yıkıcı depremde 10 binlerce kişi yaşamını yitirirken binlercesi de enkaz altında kaldı. Kurtarma çalışmalarına sadece insanlar değil köpekler de katıldı. Yapılan çalışmalarda ise arama kurtarma köpeklerinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda da meclis üyeleri tarafından 6 aydan küçük sokak köpeklerinin niteliğinin tespiti yapıldıktan sonra eğitimden geçirilmesi ve arama kurtarma timine kazandırılması ile ilgili önerge verildi. Söz konusu önerge Sokak Hayvanları Komisyonu’na havale edildi. Yaşanan gelişmelerden sonra sokak köpeklerinin arama kurtarma çalışmalarına katılıp katılamayacağı ile ilgili soru işaretleri oluştu.

Haber

Fulden Ötgür

BİLİNMEZLERLE DOLU 

Köpek Eğitmeni Gülru Batur, arama kurtarmada köpeğin ırkının değil davranışının önemli olduğunu söylerken Arama Kurtarma Köpeği Eğitmeni Fulden Ötgür, “Çoban köpeğini 6 ayda eğitiyorsam sokak köpeği 1 buçuk yılda eğitilir. Yani hem daha zor hem da garantisiz olur. Bizim için her dakikanın önemli olduğu için sürprizlere açık değiliz” ifadelerini kullandı.

Haber

Gülru Batur

‘IRK DEĞİL DAVRANIŞ ÖNEMLİ’

Köpek Eğitmeni ve Davranış Uzmanı Gülru Batur, arama kurtarma köpeklerine ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Sokak köpekleri olarak tanımladığımız seçerek üretilmeyen melez yavrularından da arama kurtarma köpeği çıkabilir. Biz arama kurtarma köpeği yetiştireceğimiz zaman oyuncağa ilgiye bakıyoruz. Arama kurtarma köpeği çiftleşmesinden doğan yavruların tamamı arama kurtarma köpeği olmaz. Kendisini belli eden köpekler özel eğitime alınır. Bunun için de köpeğin eğilimli olması ve uzman eğitmenlerce yetiştirmeleri gerekiyor. Bütün soyu arama kurtarma köpeği olmasına rağmen istenen sonucun alınamadığı köpekler de var. Köpeğin eğitim alabilmesi için ırkı değil davranışları önemlidir. İster melez ister süs köpeği olsun becerisine göre görevler verilebilir” dedi.

 ‘SÜPRİZLERE AÇIK DEĞİLİZ’

Arama Kurtarma Köpeği Eğitmeni Fulden Ötgür ise eğitimde önemli olan şeyin uygun bir ırk seçmek olduğunu dile getirerek “Köpeğin yaşı bizim için önemli. Biz geçmişini iyi bildiğimiz köpekleri seçiyoruz. Arama kurtarma köpeklerinin av köpeği ya da çoban köpeği ırkından gelmesi çok önemli.  Elbette sokak köpeği de arama kurtarma köpeği olarak çalışabilir. Ama örneğin ben bir çoban köpeğini 6 ayda eğitiyorsam sokak köpeği 1 buçuk yılda eğitilir. Yani hem daha zor hem da garantisiz olur. Bizim için her dakikanın önemli olduğu için sürprizlere açık değiliz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne meclis üyeleri tarafından verilen önerge şu şekilde:

Bugünlerde yaşadığımız elim deprem afeti sırasında ve sonrasında enkaz altındaki vatandaşların tespitinde arama kurtarma köpekleri önemli rol oynamaktadır. Sokakta yavrulayıp yaşayan eğitim verilmesi durumunda aralarında arama kurtarma köpeği olabilecek birçok can dostumuz bulunmaktadır. Arama kurtarma yapacak olan aday 6 ayı geçmemiş aday köpeklere özel testler yapılır. Gerekli şartları sağlanan köpekler aday olarak seçilir ve eğitime tabi tutulur. Seçilen nitelikli köpekler 2 yıllık yoğun eğitimden geçmişten sonra sınava girer ve arama kurtarma ekibinde görev yapar. Köpeğin cinsi ve ırkı önemli değildir. Ülkemizde herhangi bir bölgede oluşabilecek depremlerde kullanılmak üzere insanların yerini bulabilmek için bu nitelikte hayvanların tespiti yapıldıktan sonra eğitimden geçirilerek arama kurtarma timine kazandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılmasını arz ederim.

Özel Haber: SILA ARABACIOĞLU 

Bakmadan Geçme