Önlem almazsak geri döner!

İzmir'de bu kış influenza, korona ve domuz gribi virüslerinin birlikte etkin olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası...

Önlem almazsak geri döner!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir’de bu kış influenza, korona ve domuz gribi virüslerinin birlikte etkin olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Yüce Ayhan, özellikle kapalı alanlarda üç virüse de birden maruz kalındığını ve etkisinin daha da arttığını söyledi. Bu durumun hastalığın ağır seyretmesine yol açtığını bildiren Dr. Ayhan, hastaneler ve yoğun bakımlarda yoğunluk yaşandığını kaydetti.

Dr. Yüce Ayhan, kış aylarıyla birlikte grip vakalarında artış olduğuna dikkat çekerek bu yıl grip olarak bilinen influenza ve parainfluenza, nezle olarak bilinen rhino virüs, solunum sinsityal virüsü (RSV), korona virüs ile domuz gribi olarak bilinen H1-N1 virüsünün aktif olduğunu söyledi. Kapalı alanlarda, toplu ulaşım gibi kalabalık ortamlarda vatandaşların bu virüslerden birçoğuna aynı anda maruz kaldığını dile getiren Dr.Ayhan, bunun etkisiyle hastalığın daha ağır bir seyir izlediğini ve hastane başvuruların arttığını belirtti, yoğun bakıma alınan hasta sayısında da yoğunluk yaşandığını vurguladı.

“Özellikle erişkin hastalarda yoğun bakıma alınan hasta oranında önemli artış olduğu bize ulaşıyor” ifadesini kullanan Dr. Ayhan şöyle konuştu:

“Veriler mevsimsel salgın ciddi artışına işaret ediyor.  İnfluenza vakalarında, domuz gribi dediğimiz S1-M1 virüslerinde artış var. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü influenza bulaşma riskinde bulunan ülkelerden biriyiz ve raporda bu riski taşıdığımız da ortada. İnfluenza benzeri virüsler, covid-19 dışındaki mevsimler korona virüsleri, RSV ve çocuklarda görülen solunum yolu etkisi altına alan virüsler de yaygın olarak karşımıza çıkıyor. İnfluenzada ciddi bir artış, ağır ve uzun süren bir tabloda ilerliyor. Bu açıdan yurttaşların maske kullanımına özen göstermesi gerekiyor. Kapalı alanlar, toplu taşıma alanları, sosyal mesafeyi kontrol edemediğimiz yerlerde maske takmak önemli.”

Dr. Ayhan, hastaların genelde Şehir Hastanesi’ne yönlendirildiğine de dikkat çekerek “Şehir hastanesini doldurmaya çalışan bir yönetim söz konusu. Vakaların daha çok şehir hastanesine yönlendirme eğilimini izliyoruz. Şehir Hastanesi’ndeki eksiklerin de diğer hastanelerden giderilmeye çalışıldığını öğreniyoruz” dedi.

Turgay Kılıç

Bakmadan Geçme