Onu başkan biliyorlardı, meğerse ‘Noter’miş…
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ 2019-2024 yılları arasında görev süresince yaptığı çalışmaları anlattı. Tekrar Bornova Belediyesi'nin...
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ 2019-2024 yılları arasında görev süresince yaptığı çalışmaları anlattı. Tekrar Bornova Belediyesi’nin koltuğuna talip olan Aday Adayı İduğ, adaylığı kesinleşir, yine belediye başkanı seçilirse yapacağı projelerden bahsetti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan tanıtım toplantısı, yapılanların anlatıldığı tanıtım filmiyle devam etti. Basın toplantısına ilçe yönetimi, vatandaşların yanı sıra İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de katılım gösterdi. Memnuniyet anketine göre Bornovalıların yüzde 74,9 oranında belediyeden memnun olduğunu söyleyen İduğ, toplantının ardından ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ için basın mensuplarıyla pasta kesti.
SALONDAN ÇIKARILDI
Sunumu boyunca sosyal belediyecilikten bahseden Mustafa İduğ, bir çocuğun ‘mama’ diye ısrarlı ağlaması nedeniyle annesiyle birlikte dışarı çıkarılması talimatı verdi.
Mustafa İduğ yaptığı sunumda görev süresince yaptıklarını ve tekrar başkan olursa yapacaklarını anlattı. İduğ sunumda şu ifadelere yer verdi:
8 Nisan’da muhtarlar beni ziyarete geldi. ‘En büyük sorunumuz yol’ dediler. Asfalt üretim tesisi kurarak ve yol sorununu çözerek belediye ekonomisini güçlendirdik. Pandemi nedeniyle dünya durdu, ancak biz duramazdık. Söz verdik ve yerine getirebilmek için yoğun bir çaba harcadık. İş dünyasında önemli isimleri Bornova Belediyesi’ne kazandırdık. Bu bir ekip işi. Başkanlık yapmamızın nedeni, iş dünyasında edindiğimiz bilgileri kamuya aktarmak ve hizmet etmekti. 5 yıl içinde, yerel ekonomiye katkıda bulunmaya çalıştık. DİSK ile onların emeğinin karşılığını vermek için çalışmalar da yaptık. 2 hafta önce 20 bin 500 TL’lik promosyon anlaşması yaptık.
‘‘4 MİLYONA ALDIK, 80 MİLYONA SATARIZ’’
Bornova Belediyesi’ne alınan araçlardan bahseden İduğ, ‘‘68 belediye aracıyla başladık, şu anda 147 araca ulaştık. Kiralık araçlar kamunun en büyük yükünü oluşturuyor, bu nedenle bütçeyle ilgili önemli adımlar attık. Araçları devlet malzeme ofisinden temin ettik. Bornova Belediyesi, hesap verebilir ve şeffaf bir belediye olarak kendini kanıtladı. Büyükçarşı’da 2 yeni kız öğrenci yurdu kurduk ve Merkez Kız Öğrenci Yurdu binasını güçlendirerek 700 öğrenciye hizmet vereceğiz. Uyuşturucuyla mücadelede spora önem verdik. Kampüs Bornova projesini hayata geçirdik. Atıl durumda, ruhsatı olmayan bir benzinliği, Ankara’da yapılan ihaleye katılarak büyük bir değere sahip olan bir benzin istasyonu kazandık’’ dedi.
‘’BİZİM İSTEĞİMİZ SİSTEMİN DEVAM ETMESİ’’
Atatürk Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesinden de bahseden İduğ, 447 STK’nın kaydının bulunduğu ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti:
Kültür merkezi olarak kullanılan yeri STK’lara ofis olarak tahsis ettik. 14 çocuk kreşi kurduk ve yakında tamamlanacak olanları hizmete sokacağız. Bu, sosyal belediyecilik anlayışımızın bir örneğidir. Bornova İletişim Merkezi kuruldu. 4 milyon TL’ye satın aldık 80’e satarız şimdi. Zamanında almak lazım. Bizim isteğimiz kurduğumuz sistemin devam etmesi. Bornova’nın nüfusu 530 bin, ancak gündüzleri 1 milyonu aşıyor. Bu nedenle 18 taziye evi kurduk. Can Dostlar Yerleşkesinde padokları kendimiz ürettik ve 1 artı 1 şeklinde dizayn ettik. Altın Bilezik Projesi ile 21 bin kişiyi istihdam ettik. Ayrıca, 112 firmanın katıldığı İstihdam Fuarı’nı düzenledik. 2 Oda 1 İş Projesi ile ihtiyaç sahibi kadınların evden çalışarak ek gelir elde etmelerini sağlayan bir projeyi pilot mahallelerde başlattık. Amatör sporculara profesyonel tesis kazandırmak için spor sahalarını yeniledik. 11 branşta 71 bin kursiyere eğitim verdik ve Kınalı Bamya ve Bornova Misket Üzümü’nün patentini aldık. Ayrıca, Doğal Tarım Çiftliği ve Atalık Tohum Bahçesi projelerini de hayata geçirdik.
DEPREM KONTEYNERLERİ
İzmir Depremi’nde Bayraklı’daki binaların ruhsatını Bornova Belediyesi’nin verdiğini ancak 117 kişiyi kaybettiklerini söyleyen İduğ, ‘‘Ne yazık ki İzmir deprem bölgesinde yer alıyor. İstanbul Beylikdüzü Belediyesi ile yarın ‘‘Bornova Deprem Toplanma Merkezi’’ lansmanına katılacağım. Bornova’daki parklara konteyner çalışması yapıyoruz. Konteynerde deprem sonrası vatandaşların ihtiyaç duyabileceği her şey yer alacak. Muhtarlığımızı anahtarları teslim edip, mahalle temsilcisini eğiteceğiz. Olası bir deprem durumunda ilk müdahaleyi yapacağız’’ şeklinde konuştu.
TANESİ 100 DOLAR
6 Şubat 2023 depremine de değinen İduğ, deprem bölgesinde öncelikli ihtiyacın çadır olduğunu ve temini için Çin ile irtibat kurduklarını ifade etti. İduğ, ‘‘Çin’den tanesi 100 dolara 4 bin 500 çadır tedarik ettik. Olası bir ihmalin önlenebilmesi için çadırları bölgeye kendi ekiplerimizle kurduk’’ dedi.
YENİ PROJELER
Gerçekleştirilen projelerin yanı sıra yeni dönemde Bornova için yapılması gerekenlerden de bahseden İduğ, başkan olmasa da bu projelerin hayata geçmesi gerektiğini vurguladı:
Kongre Merkezi, güneş enerjisi sistemi (2 megavatlık), konteyner kent, engelsiz yaşam merkezi, çok amaçlı gençlik ve öğrenci merkezi, kentsel dönüşüm (Kızılay Mahallesi’nden başlayacak çalışma ile ilçe genelinde 62 bin binanın yüzde 85’i yerinde dönüşecek), Alzheimer merkezi, askıda reçete ve askıda protein, Evka 3 Rekreasyon Alanı Ve Yaşam Vadisi Projesi, Darülkurra Restorasyon Projesi, Girit Anı Evi Projesi, iki adet açık yüzme havuzu ve çok amaçlı aktivite merkezi, aşevi.
‘‘BELEDİYE BAŞKANLIĞI KOLAY DEĞİL’’
CHP İl ve İlçe Belediye Başkan Aday Adaylıklarının bolluğuna ilişkin konuşan İduğ, ‘‘Aday patlaması var. Belediye başkanlığı o kadar kolay değil. Başınız hemen belaya girebilir. Bornova Anadolu Lisesi’ne ruhsat verdik. Ruhsatı talep eden Milli Eğitim Bakanlığı, onaylayan Büyükşehir. Biz Bornova Belediyesi olarak noter gibiyiz zaten. Alan MEB’e ait, hiçbir ağaç kesilmedi’’ dedi.
‘’İNŞAAT YOK ALTTAN BAĞLANTI İŞLEMLERİ YAPILIYOR’’
Mustafa İduğ, sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Muhabirimizin Bornova Anadolu Lisesi’nde yaşanan olaya ilişkin şu soruyu yöneltti, ‘‘4 Ocak’ta konuya ilişkin elinizde belgeyle, alanda 7 metrelik bir kayma olduğunu ve inşaatı durdurduğunuzu söylediniz. İnşaatın yeniden başlayabileceğini ancak size müracaat etmeleri gerektiğini vurguladınız. Ancak ekipten arkadaşlarımız 5 Ocak’ta oraya gittiğinde inşaatın durmadığını, beton dökülüp devam ettiğini gördü. Son durum nedir? İduğ cevaben, ‘‘7 metrelik kayma var. İnşaatın yapılamayacağı için çalışmayı durdurduk. Yapılırsa gerekli ruhsatı bizden alamazlar. Bu yüzden çalışmayı durdurdular. Şu an alttan bağlantı işlemlerini yapıyorlar. Yasal olması gereken çalışmaları arkadaşlarımız yaptı. Hiçbir sorun yok’’ dedi.
‘‘5 YIL BOYUNCA MAAŞLARI GÜNÜ GÜNÜNE YATIRDIK’’
Çiçekliköy’de 36 bin metrekarelik alanın alınmasıyla ilgili soruya, ‘‘Belediyemize şahane bir yatırım yaptık. Biz hep satın alıyoruz, hiç satmadık’’ dedi. Borçsuz belediyecilik anlayışıyla ilgili soru yönelten muhabirimiz, personel maaşlarının ödenmesi ibaresinin projelerde yer alması detayını vurguladı. İduğ, ‘‘Borçsuz belediye olmanın bir avantajı olarak 5 yıl boyunca personelimizin maaşını günü gününe yatırdık. Bu da bize rekabetçi bir belediye olmayı kazandırdı’’ cevabını verdi.
GAZETECİLERE ‘PASTA’
Toplantının ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için hazırlanan pasta basın mensuplarıyla birlikte kesildi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, pasta merasiminin ardından şu açıklamaları kaydetti:
Bizim işimiz hiç kolay değil. Gerçekleri İzmir basını yazıyor ancak çok ciddi bedeller ödüyor. Biz ödemeye de razıyız. Yeter ki doğru işler yapalım. Biz doğru, özgür ve bağımsız habercilik yapmak istiyoruz, bunun için de dayanışma oldukça önemli. Başkanı meclis karar özetlerini, medyaya doğru bir denklemle yansıttığı için teşekkür ediyorum. Bu da sözün ötesinde başkanın doğru iş birliği yapabildiğini gösteriyor.
Aysun Güler