Orhanlı'da hobi talanı

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Yıllardır termik santrale karşı verdiği mücadeleyle bilinen Seferihisar'ın Orhanlı...

Orhanlı'da hobi talanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Yıllardır termik santrale karşı verdiği mücadeleyle bilinen Seferihisar’ın Orhanlı Köyü, şimdi de hobi evleri için yapılan talanla gündemde.

Orhanlı Köyü Kıryakası Mevkii’de daha önce atlar cirit atıp, köpekler koştururken, zeytinlikler, ahlât ağaçları boy verirken şimdilerde o eşsiz manzaradan eser kalmadı. 45 dönüm arazi hobi evleri için iş makineleriyle talan edildi. Ağaçlar yerlerinden söküldü. Yemyeşil alan kendisini kırmızı renkli çöl toprağına bıraktı.

Orhanlı Köyü’nde yaşayanlar, tüm mücadeleye rağmen olaya engel olamadı ve yıllardır gözlerinin önündeki doğa yaklaşık 10 günlük bir süreçte yok edildi.

Haber

DERE YATAĞI

Hobi evlerinin yapılacağı alanın hiçbir şekilde imara açık olmadığını ifade eden köy halkı, dere yatağının bile toprakla doldurularak kapatıldığını ve 186 parsel halinde insanlara ayıldığını söyledi. Yaşam alanı için uygun bulunamayan bu bölge şimdi çare bekliyor.

Haber

“ÇÖZÜM ARIYORUZ”

Daha önce zeytinlikler, zeytin ağaçlarıyla, ahlât ağaçlarıyla kaplı olan Orhanlı Köyü Kıryakası Mevkii şimdi çorak bir araziye dönüştü, diyen ve 20 yıldır Seferihisar’ın Orhanlı Köyünde yaşayan Nazlı Kaymakcan, yaşanan yıkımla ilgili şunları aktardı: “Burası satılınca hobi bahçesi yapmayı planlamışlar. Fakat hobi bahçesi olması için hiç uygun bir yer değil. Çünkü buranın elektriği yok, suyu yok, kanalizasyonu yok ve yolu yok. Burada 180 hane kurulacağını söylüyorlar. Bu insanlar burada nasıl yaşarlar, nasıl olur hiç anlayamıyoruz. Bu durumdan köylüler olarak çok rahatsızız ve bunun yasal olmadığını söyleniliyor. Çözüm arıyoruz. İnşallah bulabiliriz.”

Haber

7 yıl önce Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’ne yerleşen öğretmen emeklisi Selma Gürpınar, bu kesim işleminin başladığı zamanla ilgili bilgi vererek şunları anlattı: “Sanıyorum Mayıs sonu Haziran başı gibi bu alandaki ağaçların kesimine başladılar. Bir buçuk iki ay boyunca bütün bu alanı, yemyeşil alanı talan etiler. Dereyi de kapattılar. Derenin devamındayız zaten. Dere toprakla kapanmış durumda, kimi ağaçları komple yıktılar kimilerini de büyük topraklarla üstünü örterek kapattılar. Biz yaklaşık 7 yıldır buradayız. Bizim evimiz de hemen yan tarafta 6 dönüm bir arazimiz vardı. Yavaş yavaş değişimle beraber ev yaptırdık. Tam böyle emekliliğin keyfini çıkaralım, keşmekeşten uzaklaşalım, doğayla bir bütün içerisinde bir bütün yaşayalım derken bir baktık burası her geçen gün daha kötü hale getirildi”

BAŞKAN SESSİZ

Orhanlı Kıryakası Mevkii’nde bu yıkım yaklaşık 10 gün içerisinde meydana geldiğini ifade eden Selma Gürpınar, “Biz de her an belediye gelecek diye düşünüyoruz. Hatta Belediye Başkanımız İsmail Yetişkin ilk görüşmelerimizi yaptığımızda telefonlarımıza çıkıyordu. Bize çok güzel bir şekilde şöyle demişti; Bir çivi çakılsa hemen anında gelip sökeceğiz. Öyle bir şey yok, dedi. O güvenceyi bize verdi. Şimdi aradığımızda telefonlarımıza çıkmıyor. Muhtarımızla görüşüyoruz. Muhtarımız da gerekli bildirimleri yaptım diyor. Burası artık köy değil, mahalle olduğu için ceza da kesemiyoruz, diyor. İşimiz Allah’a kalsın istemiyoruz. Biz burada doğamızı korumak istiyoruz. Burada 3- 5 tane aile olsun. Ev yapsınlar. Bağını, bahçesini yapsınlar, ağacını diksin… Ne istiyorsa yapsın. Ona eyvallah. Dostumuz, komşumuz olurlar ama 186 aile gelip de burada yaşayamaz.”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme