Osmanlı'dan kalan Yörük geleneği

Türkiye'de sadece Artvin, Muğla ve Aydın'da Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden Yörük kültürünün bir parçası...

Türkiye’de sadece Artvin, Muğla ve Aydın’da Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden Yörük kültürünün bir parçası olan ‘Boğa Güreşi’ geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Temmuz-Ekim aylarında hafta sonlarında düzenlenen boğa güreşlerine binlerce vatandaş 35-40 derece sıcağa rağmen izlemek için arenayı dolduruyor. Yörük kültürünün yaşatılması için boğalar için aylık 10 bin lirayı bulan harcama yapılıyor.

TARİHLER BELİRLENİYOR

Muğla’da yıllardır geleneksel olarak devam eden boğa güreşlerinin yaşatılması amacıyla Menteşe, Yatağan ve Ula ilçelerinde Boğacılar Derneği kuruldu. Dernekler yaz sezonu öncesi bir araya gelerek yaz aylarında hangi ilçede, ne zaman boğa güreşi yapılacağının programını yapıyor. Farklı ilçelerdeki boğa güreşi programlarının aynı hafta çakışmaması için yapılan program Muğla Valiliğine gönderilerek gerekli izinler alınıyor.

Boğaların bakımı, güreşlere hazırlanması Aydın’da farklı, Muğla’da farklı. Aydın’da sezon öncesi boğalar zeytinlik ve yamaç alanlar saban ile sürülerek boğalar antrenman niyetine sabana vurularak güreşlere hazırlanıyor. Muğla’da ve Artvin’de ise boğalar yürütülerek spor yaptırılıyor ve güreşlere hazırlanıyor.

İHA

Bakmadan Geçme