Osmanlı'ya arkeolojik bakış

İzmir Konak’ta daha önce yıkılan İzmir İktisat Kongresi binası, İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yıl dönümü olan...

Osmanlı'ya arkeolojik bakış
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Konak’ta daha önce yıkılan İzmir İktisat Kongresi binası, İzmir İktisat Kongresi’nin 100. yıl dönümü olan 17 Şubat 2023’te bitirilmek üzere yeniden inşa edilecek. Ancak bina yapımı öncesinde alanda kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çeşitli kalıntıların bulunduğu kazı çalışmaları sayesinde İzmir’de ilk kez Osmanlı dönemine ait arkeolojik kazı çalışması da yapılmış oluyor. Bulunan kalıntıların bina içerisinde sergileneceğini kaydeden Vali Yavuz Selim Köşger, binanın dış cephesinin döneme uygun, iç kısmının ise modern bir kongre merkezi görünümünde olacağını belirtti.

KONGRE BİNASI TEKRAR YAPILACAK

Vali Köşger, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı gerçekleştikten hemen sonra, cumhuriyeti ilan etmeden önce 17 Şubat 1923’te üzerinde bulunduğumuz alanda daha önce inşa edilmiş olan Osmanlı Bankası Deposu diye adlandırılan bu binada gerçek bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla sağlanacağı şuuruyla iktisat kongresi yapmayı planlanmıştır. 1. İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı binanın bulunduğu alandayız. Burası iki parselden oluşuyor. 1979 yılında tam tescillenme aşamasındayken bina yıkılmış. İki parça olan arsanın biri tescilliydi. Biz 2021 yılının aralık ayında ikinci parçayı da tescilledik. Kongrenin 100. yılında, 17 Şubat 2023’te bir faaliyet başlayacağını daha önce söylemiştim. Şimdi o faaliyetin ikinci aşamasındayız.” dedi.

 

İKİ NOKTADAN SONDAJ

14 Nisan itibariyle arsayı sahibinden satın aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını açıklayan Köşger konuşmasını, “İkinci aşama ise buradaki arkeolojik alanın kazılmasıyla ilgili. Burası, bizdeki arkeolojik bilgilere göre İzmir’in iç limanı. Dolayısıyla Osmanlı döneminde doldurulmuş bir alan. O doldurulmuş alan üzerine yapılan bir binadan bahsediyoruz. Öncelikli hedef, Osmanlı arkeolojik kazısı yapmak. Şu an binanın temel görüntüleri ortaya çıkmış durumda. Bu aşamadan sonra bir iki noktadan sondaj yapılacak. Burası dolgu alanı olmasına rağmen daha eskiye dayanan arkeolojik bilgi olabilir mi diye sondaj kazıları yapılacak. Bu kazılarda eğer daha geçmiş tarihli bulgu, belge ve kalıntı ele geçerse kazı daha da ilerletilecek ancak dolgu alanı olduğunu bildiğimizden daha eski tarihli bir kalıntıya rastlanılmayacağı düşünülüyor. Ama bu kazı her halükarda yapılacak. Daha sonra da bina ile ilgili yol almaya başlayacağız.” sözleriyle tamamladı.

Bakmadan Geçme