‘Otomotivde son gülen yeşil hidrojen olacak’
Türkiye'de hidrojen teknolojileri alanında çalışan en köklü şirketler arasında yer alan TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü...
Türkiye’de hidrojen teknolojileri alanında çalışan en köklü şirketler arasında yer alan TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim, dünyada nerede sonlanacağı kestirilemeyen bir enerji krizi yaşandığını belirterek, emtia fiyatlarında öngörülemez artışlarının tedarik zincirlerini zorladığını belirtti.
BATARYA ÇÖPLÜKLERİ
Bir elektrikli aracın en önemli unsuru olan bataryasının üretimi için hayati önem taşıyan lityum, nikel ve kobalt gibi madenlerin üretimi ve ulaşılabilirliğinin ciddi bir sorun hâline gelmeye başladığına dikkat çeken Devrim, “Dünya üzerinde ulaşım teknolojileri ile uğraşan herkes biliyor ki elektrikli araçlar bir ara dönem olacak. Bugün dünyada ve ülkemizde kullanım alanı giderek artıyor ancak elektrikli araçların saltanatı asla sürdürülebilir olmayacak. Bir süre sonra tüm dünya geri dönüştürülmeyi bekleyen batarya çöplükleri ile dolacak. Sudan üretilen ve emisyonu sadece su olan Yeşil Hidrojen, orta vade olarak adlandırdığımız 10-15 yıl sonra taşımacılık sektörünün en temel enerji kaynağı olacak. Otomobilinize 7 kilogram hidrojen doldurarak 1000 kilometreden fazla yol alacaksınız. Bu konforu ve emisyon seviyesini başka hiçbir kaynakta sağlayamazsınız.” dedi.
“SAYGISIZ ÜRETİM”
Hüseyin Devrim, elektrikli araçları şarj ederken tüketilen elektriğin hangi kaynaktan sağlandığı sorusunun da taşımacılık sektöründe daha fazla sorgulandığına dikkat çekti. Devrim, “Çevreye saygılı olarak sunduğunuz aracı şarj eden elektriği, çevreye saygısız bir enerji kaynağından, sözgelimi kömürden ya da doğalgazdan üretiyorsanız bir anlamı kalmıyor” dedi.
“ENERJİ İHRACATÇISI OLABİLİR”
TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim, Türkiye’nin dünya üzerinde Yeşil Hidrojen’i en verimli ve büyük ölçekte üretebilecek ülkeler arasında başı çektiğini vurguladı. Türkiye’nin gerek yurt içindeki su kaynakları gerekse denizlerinde kurulabilecek Offshore (Denizüstü) Rüzgâr Enerjisi Santralleri kanalıyla bu üretimi yapabilecek imkânlara sahip olduğunun altını çizen Devrim, “2022 yılında enerji ithalatına 100 milyar dolar harcayan Türkiye, Yeşil Hidrojen ile enerji ihracatçısı bir ülke olabilir” dedi.
Haber Bülteni