Otomotivin nokiası hangi marka olacak?
İlk mobil telefon markası olarak herkesin sahip olmak istediği Nokia, değişen teknoloji ile bugün piyasalardan silindi. Otomotiv sektörü de aynı süreçten geçiyor. Değişime ayak uyduran markalar ayakta kalırken, uyum sağlayamayanlar, silinecek. Peki bu markalar hangileri olacak?
Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mehmet Torun, otomotiv sektörünün içinden geçtiği teknolojik devrimin boyutlarını anlatmak için mobil iletişim teknolojilerini örnek gösterdi. 1990'ların ortalarında kullanılmaya başlanan cep telefonlarını hatırlatan Torun, o yıllarda Nokia'nın herkesin sahip olmak istediği bir cep telefonu olduğunu ama bugün piyasadan silindiğini belirtti.
Otomotiv sektörünün elektrikli araçlara doğru evrildiğini söyleyen Mehmet Torun, "Üretim teknolojisini elektrikli araçlara dönüştüren, elektrikli araç tamiri sistemini kuran, şarj istasyonları üreten ve kuran bu geçişten başarıyla çıkacak" dedi.
ALMANYA PAZARI ÇİN'E KAPTIRDI
Kablosuz iletişim sistemlerinin doğuş sürecini hatırlatan Torun, "Nokia havalıydı, herkes sahip olmak isterdi. Aynı şeklde Ericcson markası vardı. İkisi de İskandinav ülkelerinin teknolojisiydi. Neredeyse yok satıyorlardı. Herkes o markalarda cep telefonuna sahip olmak istiyordu. Şimdi hiçbiri yok. Otomotivde de böyle. Geçen yıl 96 milyon araç üretildi dünyada. 30 milyon adedini Çin üretti. Cep telefonunda İskandinav ülkelerinin pazarlarını Güney Kore'ye kaptırması gibi otomotivde de Almanya pazarını Çin'e kaptırdı. Rekabet edemiyorlar. Çin stratejik olarak güzel bir yol izledi. Doğru yanlış tartışılır ama kendine göre stratejisi vardı ve uyguladı . Patentler başkasında olsa da üretim gücü Çin'de. Çin eski Çin değil. Bedava çalışan bir nüfus yok ama eğitimli nüfus var. ABD teknoloji alanında Çinli ve Hintli öğrencileri eğitti üniversitelerinde. Bu insanlar ülkelerine dönüp, stratejiyi uygun çalıştı. Eğitim sonrası dönenlere büyük teşvikler verdiler. Türkiye'nin de bunu yapması lazım. Beyin göçünü durdurmalıyız. Eğitim için giden gençlerin geri dönmesi ve aldıkları eğitimi burada uygulamalarının sağlanması lazım" diye konuştu.
Sektördeki bu geçiş sürecini iyi değerlendirmek için EGOD olarak bir proje başlattıklarını hatırlatan Mehmet Torun, şu bilgileri verdi; "Otomotiv 2035 seminerler serisi başlattık. Flash forwarding denilen gelecekten bugüne bakarak, önümüzdeki 10 yılı planlama amacı taşıyor. Bilimsel olmaktan ziyade sanayi, esnaf gözünden yürütülecek seminerler serisi olarak planladık. Seminerlerin ana teması Elektrikli otomobil tamiri, şarj istasyonları altyapısı, mevcut özel servisleri ya da yeni kurulacak olanları geleceğe uygun tasarlamak. Dönüşüm seminerleri ve gelecek 10 yıllık projeksiyonu hazırlamak için kurgulandı."