Özgener: Piyasa 2024'te daha da dalgalı olacak

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu, geniş bir katılımla 2023 yılının son toplantısını Mövenpick...

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu, geniş bir katılımla 2023 yılının son toplantısını Mövenpick Hotel İzmir’de gerçekleştirdi. EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, İzmir iş dünyasının temsilcileri katılım gösterdi.

Toplantıya başkanlık yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2023’ün kilit kelimelerinin enflasyon, faiz artırımları, jeopolitik gerilimler ve iklim krizi etkileri olduğunu ifade ederek “2023’te, dünya genelinde son 40 yılın en hızlı faiz artışlarına şahitlik ettik. Diğer yandan Ukrayna-Rusya ve Gazze’deki savaşlar jeopolitik risklerin tırmanmaya başlamasına yol açtı. İklim değişikliği ise artan kuraklık, rekor sıcaklıklar ve sellerle birlikte 2023’te coğrafi ayrım olmaksızın küresel düzeyde ortak bir sorun olarak yaşandı” dedi.

DAHA DALGALI PİYASA

Değişen şartlarla birlikte, 2024’te ve devamında daha dalgalı piyasa koşullarına alışmak durumunda kalınacağına işaret eden Özgener, şöyle devam etti:

“Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerden sonra Ekonomi Yönetimi’nin değişmesi ile ülkemiz ekonomi politikalarında köklü bir dönüşüm yaşandı. Bu süreçte, göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, para politikası ve piyasalara dair yaptıkları çalışmalar ve piyasa dostu mesajları iş dünyamız tarafından olumlu karşılandı. En önemlisi de, yaklaşık 2 yıl süren para politikası deneme sürecinin sona ermesi oldu. Düşük enflasyon yeniden öncelikli bir amaç haline gelirken, finansal ve reel piyasalarda istikrarsızlığı artıran birçok uygulamanın düzeltilmeye başlandığını gördük. Ekonomi yönetiminin politikaları ve Merkez Bankası’nın etkin para politikası uygulamalarının ardından, uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırım bankaları ülkemize yönelik beklentilerini olumlu yönde revize etmeye başladı. Bu ilginin devam etmesi için 2024, ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yıl olacak. Enflasyonla mücadele son birkaç aydaki gibi öncelikli olmaya devam edecek. Bu bağlamda, dünyanın geri kalanından farklı olarak, ülkemizde faiz artırımlarının sona erdiğini söylemek için henüz çok erken. Bu süreçte, enflasyonu düşürmenin maliyetini arttıracak konuların da hassas bir şekilde üstesinden gelmek gerekecek”

“GENÇLERDEN FAYDALANAMIYORUZ”

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise son 6 aylık çalışmalara ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. 6 ayda 57 büyük faaliyete imza attıklarını belirten Yelkenbiçer, EGİAD olarak bu dönem planlanan faaliyetlerinin içinde OltenFlarmoni Orkestrası eşliğinde 100. Yıl Konseri’nin katılım ve yarattığı etkinin 100. Yıla yakışır olduğunu kaydetti.

EGİAD’ın proje ve hedeflerini aktaran Yelkenbiçer, toplumsal dönüşümün önemine vurgu yaparak son dönemde gündemde olan Neither in Education Employmentor Training (NEET) kavramına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu kavram ne eğitimde ne de istihdamda olmayan gençleri ifade ediyor. Şu anda ülkemizin en önemli sorunlarından biri bu. Ülkemizin genç nüfusuyla övünürken diğer taraftan bu genç insan kaynağından doğru şekilde faydalanamamamız da ironilerimizden biri. Bu dönem Think Tank olarak hazırlayacağımız rapor ile, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin önünü açmak hedefindeyiz. TÜİK hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre gençlerde işgücüne katılma oranı 2022 yılında %43,8 oldu. Bu oran genç erkeklerde %56,2, genç kadınlarda ise  %31,0. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise 2022 yılında %24,2 olarak ölçüldü. Kısaca, Ülkemizde her 4 gençten 1’i yani yaklaşık 3,5 milyon genç ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Tam da burada önemli ve kaçırılmaması gereken fırsatlar var. Bu grup aynı zamanda ülkenin geleceğini de ellerinde tutan grup. Dolayısıyla genç nüfus istihdamı, büyüme ve kalkınma yolunda mutlaka konuşulması, gözetilmesi gereken bir konu. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın 2022 yılı verilerine göre, AB ortalamasında NEET oranı yüzde 9,6, OECD ortalaması ise 2022 yılı için %13.9. Türkiye listedeki 34 ülke içinde zirvede yer alıyor. Bu oranın en yüksek olduğu AB ülkesi ise yüzde 17,5 ile Romanya. En düşük ise yüzde 2,8 ile Hollanda. Ne eğitimde ne istihdamda olanlarda cinsiyete göre farkın en büyük olduğu ülke ise Türkiye. Bu verilerden yola çıkarak bu gençlerimizi istihdama kazandırmak için neler yapabiliriz düşüncesiyle, bir akademik zemine ihtiyaç duyduk.  Araştırma ve politika önerileri içeren bir rapor hazırlığına giriştik. Dünya’da ve Türkiye’deki NEET’lerle ilgili sorun ve çözüm önerileri nelerdir, bu sorunu aşmak için eğitim ve iş dünyasın neler yapabilir gibi başlıkları inceleyeceğiz” dedi.

Dinamik bir Türkiye ekonomisine giden yolda daha ileriye daha hızlı ulaşmak isteyenlerin genç nüfusa bakması gerektiğini hatırlatan Yelkenbiçer, “Çünkü aslında orada önemli ve kaçırılmaması gereken fırsatlar var” diye konuştu.

 Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme