• Haberler
  • Ekonomi
  • Pamuk alım sezonu sıkıntılı başladı, Tariş alım yapıyor

Pamuk alım sezonu sıkıntılı başladı, Tariş alım yapıyor

Ekim alanlarının artmasına rağmen rekolte düşen pamukta Tariş Pamuk Birliği kaliteye göre 58 ile 60 lira arası fiyatla alımlara başladı

İklim değişikliği, sulama sıkıntısı, yükselen maliyetler, yetersiz destekleme derken pamukta 2024-2025 sezonu alımları başladı. Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Aydın, 6 ilde 40 kooperatifleriyle alımlara başladıklarını açıkladı. Aydın, pamuğun kalitesine göre alım fiyatının 58 lira ile 60 lira arasında değiştiğini söyledi. 

Pamuk alım sezonunun düşük rekolte, verim ve kalite nedeniyle moralsiz başladığını söyleyen Tariş Pamuk Birliği Başkanı Faruk Aydın, iklim değişiklikleri, sulamanın yetersizliği yüzünden çekirdek verimi ve yağ oranının olumsuz etkilendiğini açıkladı. Aydın, “Dünyada Mısır’dan sonra dünyanın en kaliteli pamuğu Bakırçay ve Gediz havzalarında yetişiyor. Çekirdeğimiz hem çok değerli hem de çok çeşitli. Ancak yıllar içinde farklı çekirdeklerin karıştırılarak ekilmesi yüzünden mahlıçta sıkıntı yaşanıyor. Ona rağmen Mısır bizden pamuk istiyor. Çekirdek kullanımına standart getirilmeli. Bir tarladan alınan üründe standart olmalı. Farklı çekirdeklerle farklı kalitede pamuk elde edilmemeli. Tariş olarak çekirdek kalitesini korumayan, aynı kalitede çekirdeğin kullanılmadığı ürünü almama şartını ortaklarımıza açıkladık” dedi.

PLANLAMA OLMADIĞI İÇİN ÜRÜNLER DERELERE DÖKÜLÜYOR

Tariş Pamuk Birliği olarak 6 ilde 40 üretici kooperatifi ile alımlara başladıklarını vurgulayan Faruk Aydın, “Alım fiyatımız ürün kalitesine bağlı olarak 58 lira ile 60 lira arasında değişiyor. Bu rakamlar dünya fiyatlarının altında. Ucuza ihracat yapıp, sonra pahalı dünya fiyatları üzerinden tekstilde ithalat yapıyor ama pamuk ihracatta öncü ürün. Pamuk ihracatı diğer ürünleri de etkiliyor. Ekimi bile etkiliyor. Pamuk ekiliyorsa domates de karpuz da ekiliyor. Bu yıl pamuk ekim alanı arttı domates karpuz da arttı. Ancak tarımda planlama, destekleme ve belli bir fiyat politikası olmadığı için domates tarlada kaldı, karpuzlar derelere döküldü. Bu yıl hiçbir ürün Ege’de para etmedi. Ziyaretimize gelen MHP Grup Başkan Vekili Erhan Akçay’a da anlattık bunları. Tariş olarak üretici lehine denge kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme