'Paramız pul oldu'

Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde memur maaşı zamlarıyla ilgili...

Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde memur maaşı zamlarıyla ilgili açıklama yaptı. Doğruyol, pek çok memur maaşının asgari ücretin atında kaldığını belirtirken Birlik Sağlık Sen ekibiyle mendil açarak kurban parası topladı. Memurun bayramda kurban alamadığı ifade edilirken ‘Para pul oldu’ denilerek halka bayram şekeri ikram edildi.

ADALETSİZLİK

Memur maaşlarının asgari ücretin altında kaldığını ve memur maaşlarının kamuda çalışan sürekli işçi maaşlarının yarısına kadar indiğini ifade eden Doğruyol, asgari ücretin, ya da işçi maaşlarının yüksek olmadığını, memurların içinde bulunduğu ekonomik durumun vahametini ve ücret adaletsizliğini ortaya koydu.

“YARISI KADAR MAAŞ ALIYORLAR”

Doğruyol, “Sözde yetkili olup, etkili olamayan memur sendikaları ile mevcut hükümet yetkilileri el ele, omuz omuza vererek, yüzde 3’lük, yüzde 5’lik zamlarla memur maaşlarını asgari ücretin altına indirmeyi, memurlara kamu işçisi olarak çalışan mesai arkadaşlarımızın yarısı kadar maaş aldırmayı başardılar.

Son yapılan toplu sözleşmelerde sarı sendikaların kazanım olarak reklamını yaptığı, ayakta alkışladığı ‘buçukluk’ zamlar ve yanlış ekonomi politikalarında inatla ısrar edilmesi sonucunda ülkemizin içine düştüğü ağır enflasyon ortamı nedeniyle günden güne hızla eriyen alım gücü karşısında memur ve memur emeklilerinin talebi maaşlarına insanca yaşamalarını mümkün kılacak oranda artıştır. Bilindiği gibi, 2023 toplu sözleşme zammı, ocak için yüzde 8, temmuz için yüzde 6 olarak belirlenmişti. 1 Temmuz itibariyle asgari ücretin 11.402 TL olmasıyla birlikte, pek çok memurumuzun maaşı asgari ücretin altında kalmıştır. Bu gün 12.200 TL olan ortalama memur maaşı bile asgari ücret seviyelerindedir” dedi.

“22 BİN TL BİLE YOKSULLUK SINIRININ ÇOK ALTINDA”

Yenikiraz.com internet sitesinden Göksu Tekin’in haberine göre, Doğruyol, “Seçim arifesinde Cumhurbaşkanı’nın seçim vaatleri arasında yer alan en düşük memur maaşlarının 22 bin TL olacağı sözü önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecektir. Ancak, en düşük memura verileceği ifade edilen 22 bin TL’nin ayrıntıları bile bilinmemektedir. 22 bin TL’lik maaş zammı sözünün bile yoksulluk sınırının çok altında kaldığı, zamanında yaklaşık üç asgari ücret alan memurun maaşı 22 bin TL ile asgari ücretin iki katı bile etmemektedir.

Bundan dolayı, asgari ücret ya da, memur maaşlarının artışları reel ekonomik gerçeklere uygun olarak düzenlenmelidir.

Milyonlarca memur ve emeklisinin geçim derdi bu kadar ciddiyetsiz biçimde görmezden gelinemez. İnandırıcılığını kaybetmiş olan TÜİK’in enflasyon ölçme işlemleri aylık olarak, bilimsel yöntemlerle ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde şeffaf olarak yapılmalıdır.

Bilindiği gibi; enflasyonun faturası sabit ücretlilere çıkmaktadır. Eğer sabit ücretlilerimizi enflasyon karşısında koruyacaksak, ortalama memur maaşının üç asgari ücret seviyelerine getirilmesine, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde maaş zamlarının her ay enflasyona göre hesaplanıp, huzur payı eklenmesine, gelir vergisi oranlarının da % 15’e sabitlenmesine acil ihtiyaç var. Ortalama memur maaşı 12 bin 200 TL seviyelerinden, yoksulluk sınırı olan 33 bin TL seviyesine getirilmelidir. En düşük memur maaşı, bekar, tek başına çalışan memur baz alınarak, aile, çocuk, yardımı, sabit ödeme vb. ödemelerin dışında tutularak hesaplanmalı” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme