Parkinson hastalarının hayatını kolaylaştıracak proje!

ChatGPT: Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracak yeni bir mobil uygulama, Egeli bilim insanları tarafından geliştiriliyor. TÜBİTAK'ın desteğiyle hayata geçecek projeyle, hastaların yürüme problemleri üzerine odaklanılacak. Peki, bu akıllı uygulama nasıl çalışacak ve Parkinson hastalarına nasıl fayda sağlayacak?

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücülüğünü üstlendiği, Parkinson hastalarının yürüyüşlerini desteklemeye yönelik geliştirilen mobil uygulama projesi, TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde çalışacak olan uygulama, telefonlardaki dahili sensörleri kullanarak yürüyüş parametrelerini ölçecek ve hastalara özel işitsel ve taktil uyaranlar sunacak. Bu sayede yürüyüş problemlerinin düzeltilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite bünyesinde oluşturulan bilim ekosisteminin somut sonuçlar vermeye devam ettiğini belirterek, “Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilen bu proje, Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artırmaya katkı sağlayacak. TÜBİTAK tarafından desteklenen projede emeği geçen tüm hocalarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, uygulamanın kişiye özel uyaranlar sunarak bireylerin yürüyüş hızını ve kalitesini iyileştirmeyi amaçladığını ifade etti. İlk aşamada belirlenen uyaranların yürüyüş sırasında verilerek yürüyüş parametrelerinin düzeltilip düzeltilmediğinin takip edileceğini aktaran Özkeskin, sistemin Parkinsonlu bireylerin tedavi sürecinde yaygın olarak kullanılmasını hedeflediklerini söyledi.

Multidisipliner bir yaklaşımla yürütülen projede, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyir Sarı danışman olarak görev alırken, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serkan Bakırhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Özden, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Görsev Yener ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Dandıl araştırmacı olarak katkı sunuyor.

Bu yenilikçi mobil uygulama, Parkinson hastalarının bağımsız hareket edebilme yetilerini güçlendirmeyi ve günlük yaşamlarını daha konforlu hale getirmeyi amaçlıyor.