• Haberler
  • Sağlık
  • Parkinson hastalığının ilk adımları: Bunu gören hemen doktora başvurmalı!

Parkinson hastalığının ilk adımları: Bunu gören hemen doktora başvurmalı!

Sağlık uzmanı, toplumda farkındalık yaratmak ve erken tanının önemini vurgulamak için önemli uyarılarda bulundu.

11 Nisan, tüm dünyada Parkinson hastalığına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak anılıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, Parkinson hastalığının erken tanısı, tedavi seçenekleri ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

ERKEN TANI, TEDAVİ BAŞARISINI ETKİLİYOR 

Parkinson hastalığının titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Güllüoğlu, "Parkinson hastalığı, genellikle 60 yaş ve üzerindeki bireylerde görülse de genç yaşta başlayan vakalar da vardır" dedi. Güllüoğlu, hastalığın erken tanısının tedavi başarısını doğrudan etkilediğini vurgulayarak, "El titremeleri, yüz ifadesinde donukluk, yazı karakterinde küçülme ve yürümede yavaşlama gibi belirtileri göz ardı etmemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

FİZİKSEL AKTİVİTE VE DESTEKLEYİCİ TERAPİLER 

Parkinson tedavisinde yalnızca ilaç tedavilerinin değil, aynı zamanda egzersiz ve destekleyici terapilerin de büyük önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Güllüoğlu, "Fiziksel aktivite, dans terapisi, konuşma terapisi gibi yöntemler hastaların yaşam kalitesini artırabiliyor. Multidisipliner bir yaklaşım, Parkinson hastalarının hem fiziksel hem de psikolojik olarak güçlenmesini sağlıyor" dedi.

FARKINDALIK ARTMALI

Doç. Dr. Güllüoğlu, Parkinson hastalığıyla yaşamanın mümkün olduğunu belirterek, "Yeter ki doğru tedavi, bilinçli bir yaklaşım ve destekleyici bir çevre ile bu sürece birlikte yürüyelim. Parkinson hastalığı hakkında bilgi edinmek ve bu hastalığı yaşayan bireylerin yanında olduğumuzu hissettirmek için çok kıymetli bir gün" dedi.