Patron kadınlar
Buca Belediyesi'nin hayatı geçirdiği Çamlıkule Ceren Özdemir Semt Merkezi'nde kurslarını tamamlayan 3 kuaförlük öğrencisi, kendi iş...
Buca Belediyesi’nin hayatı geçirdiği Çamlıkule Ceren Özdemir Semt Merkezi’nde kurslarını tamamlayan 3 kuaförlük öğrencisi, kendi iş yerlerini açtı
Kurslar sayesinde kendi işinin patronu oldular
Buca Belediyesi’nin Buca Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu iş birliğiyle hayata geçirdiği 8 kurs merkezinden biri olan Çamlıkule Ceren Özdemir Semt Merkezi kuaförlük kursunu tamamlayan üç kadın katılımcı, kendi iş yerini açarak diğer kadınlara ilham oldu. Kurstan önce çalışmazken kurs sonrasında kendi işinin patronu olan kadınlar diğer kadınlara çağrıda bulundu.
KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISI ARTIYOR
Kadınların ekonomik yaşama katılmaları ve kendi gelirlerini yaratmaları için Buca Belediyesi ile Buca Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu iş birliğinde 8 ayrı merkezde 32 farklı kurslar, kadınları girişimci yapmaya devam ediyor. Bunun en son örneği ise Çamlıkule Ceren Özdemir Semt Merkezi’nde yaşandı. Kuaförlük kursuna katılan üç kurs katılımcısı, Yıldız ve Kuruçeşme mahallelerinde iki ayrı işletme açarak kendi işini kurmak isteyen kadınlara da ilham oldu.
“TÜKETİCİ OLMAKTANSA ÜRETMEK GÜZEL”
Kurs katılımcısı Birgül Yılmaz, kadının ekonomik yaşama katılımı için bu tür projelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’a ve emeği geçenlere teşekkür etti. Yılmaz, “Şimdiye kadar böyle bir aktivitemiz olmamıştı. Bir gün kardeşimle Buca Belediyesi’nin internet sitesinde semt evlerinin açıldığını, ev hanımlarına bazı kursların olduğunu öğrendik. Ocak ayında başladık. Dedik ki ‘Buradan işi öğrendik, dükkân açalım. Ayaklarımızın üzerinde duralım.’ Bence annelere çok iş düşüyor. Biz anneler toplumdaki insanları yetiştiriyoruz. Onlara örnek olmaya çalışıyoruz. Tüketici olmaktansa bir şeyler üretip hayata katılmak çok daha güzel” dedi. Kadınlara da seslenen Yılmaz, bu tür aktivitelere katılmalarının ve evden çıkarak ekonomik hayata katkı sunmalarının mutluluk vereceğini dile getirdi.
“HAYATIMIZ DEĞİŞTİ”
Birgül Yılmaz ile ortak olarak kuaför işletmesini açan ev hanımı Ayşe Özcan da, kurslarda emeği geçenlere teşekkür ederek “Bize çok büyük bir yararı oldu. Hayatımız değişti. Bu yer sayesinde bir meslek sahibi olduk. Biraz geç başladık ama bizim için çok iyi oldu” dedi.
“HİÇBİR ZAMAN YILMAYIN”
Kuruçeşme Mahallesi’nde kendi iş yerini açan Cansu Aydın ise, “Buca Belediyesi’nin açmış olduğu kurslara katılarak şu an meslek sahibi oldum. 23 gündür faaliyette olan dükkânımda daha büyük yerlere gelmeyi hedefliyorum. Usta öğreticilik belgesini almayı düşünüyorum. Kendi öğrencilerim olsun ve onlara öğretmenlik yapayım istiyorum. Hedeflerim çok büyük, inşallah olur” diye konuştu. Daha önce ev hanımı olduğunu ve herhangi bir gelirinin bulunmadığını dile getiren Aydın, “Bence mükemmel bir fırsattı. İsteyen herkes yapabilir. İnanmak, başarmanın yarısıdır. Bütün ev hanımlarına tavsiyem, hiçbir zaman yılmasınlar, ‘Vakit bulamıyorum’ demesinler” dedi.