Peynir diye nişasta yedirmişler

Yapılan denetimlerde ortaya çıkarılan gıda sahtecileri Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinde açıklandı. 519 üründen oluşan listede yok yok

Tarım ve Orman Bakanlığı iki yıl aradan sonra ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ internet sitesinde ‘Gıda Kamuoyu Duyurusu’ sekmesi altında 519 ürün grubundan oluşan sahte gıda listesini açıkladı. Listede et ürünlerinden bala, çaydan zeytinyağına, peynirden çikolataya hatta kekik ve naneye kadar birçok ürün var. 
 
2012’den beri gıda sahtekarlığı yapan firma sayısı 1887’ye çıkarken dün itibarıyla toplam 4 bin 164 uygunsuz ürün kamuoyu ile paylaşılmış oldu. En çok hilenin rastlandığı grup ise lahmacun, kebap, sucuk, peynir gibi ürünler. Lahmacun ve kebap ürünlerinde kanatlı eti, at, eşek  gibi tek tırnaklı hayvan eti, sakatat kullanıldığı tespit edildi. Taze kaşar peynirinde bitkisel yağ, bozulmayı geciktiren natamisin en sık uygulanan hilelerin başında yer alıyor

BAKANLIK İHBAR EDİLMESİNİ İSTEDİ
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahtekarlıkların tespitinde vatandaşa da sorumluluk düştüğünü belirterek,  şüpheli durumlarda şikayetlerin ‘Alo 174’ hattını arayarak, ‘[email protected]’ adresine e-posta göndererek, ‘alo174.gov.tr’deki canlı destek veya ‘Alo 174 mobil uygulaması’ yoluyla yapılabileceğini açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesapları, ‘0 501 174 0174’ numaralı WhatsApp hattı üzerinden de ihbar yapılabiliyor. Sosyal medya üzerindeki paylaşımlar ihbar kabul ediliyor.

CEZALAR AĞIRLAŞACAK 
 
Denetimlerde en çok hileye et ve et ürünleriyle süt ve süt ürünlerinde rastladıklarını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “En az meyve ve sebze işlemede hile var. Zaman zaman ithal edilen ürünlerde de tespitlerimiz oluyor. Elbette onları da aynı uygulamaya tabi tutuyoruz. Ambalaj üzerinde yazıp içeriğiyle uyuşmayan konulara hiçbir şekilde toleransımız yok. Gıdada taklit ve tağşiş yapanların cezalarının ağırlaştırmasıyla ilgili yeni bir çalışmayı Meclis’e getirebiliriz. Bal konusundaki denetimler de arttı. Dünyada bal üretiminde ikinciyiz. Balda taklit ve tağşişle hep beraber mücadele edeceğiz. Sektör de bizimle beraber işbirliği içerisindeler. Tespit ettiklerini bize bildiriyorlar. Bizler de kendi denetimlerimizde almış olduklarımızı bildiriyoruz” diye konuştu.

HİLELİ GIDA GRUPLARI

 Lahmacunda at, eşek, kanatlı eti, taşlık.
Kebapta at, eşek, kanatlı eti, böbrek, taşlık, deri dokusu.
Sucukta at, eşek ve kanatlı eti, sakatat (kelle-yürek-dil), taşlık.
Dana eti yerine at, eşek eti.
Kıymada tavuk eti.
Dana etli kuru fasülye yemeğinde at, eşek eti.
Dana köftede at, eşek, tavuk eti, sakatat, soya.
Kavurmada sakatat (yürek).
Pide harcında at, eşek eti.
Sızma zeytinyağında gıdada kullanımına izin verilmeyen boya, natamisin.
Eritme peynirde bitkisel yağ, nişasta, düşük yağ oranı.
Tulum peynirinde bitkisel yağ, düşük yağ oranı.
Taze kaşarda bitkisel yağ, nişasta, düşük yağ oranı.
Tost peynirinde bitkisel yağ, nişasta.
Mozzarella peynirinde bitkisel yağ.
Tereyağında bitkisel yağ, süt yağı harici yağ, düşük yağ oranı, yüksek nem oranı.
Yoğurtta bitkisel yağ, jelatin, nişasta.
Kekik ve nanede yabancı madde.
Pul biberde sağlığa zararlı boya.
Siyah çayda boya.
Sumak ve toz biberde sağlığa zararlı boya.
Bal karışımında ilaç etken maddesi.
Çikolatada da ilaç etken maddesi.
Yulaf ezmesinde yabancı madde.
Rakı, votka, tekila ve viskide, gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'guvenilirgida.tarimorman.gov.tr' internet sitesinde açıkladığı 519 ürün listesinde yok yok. Üstelik bu listedeki üreticilerden bazıları Türkiye genelinde şubeleri bulunan tanınmış markalar. Mutfağımıza giren ya da dışarıda bir restoranda oturup yediğimiz neredeyse tüm ürünlerde sahtecilik var. 

Bakmadan Geçme