Piyasa sahte Ayvalık zeytinyağı ile dolu

Piyasada Ayvalık'ın 5 katı büyüklükte yağ Ayvalık zeytinyağı diye satıldığını söyleyen Tariş Genel Müdürü Seyit Güngör Şarman, yayınlanan tağşiş ve taklit listesine rağmen hileli ürünlerin hala e-ticaret sitelerinde rahatça satıldığını açıkladı

Ticaret Bakanlığı’nın yakın zamanda yayınladığı tağşiş ve taklit gıda ürünleri listesinde en yoğun grubu zeytinyağı ve zeytinyağı ürünleri oluşturuyor. Listenin yayınlanmasına rağmen bu ürünler hala piyasada satılmaya devam ederken, Tariş Genel Müdürü Seyit Güngör Şarman, Ayvalık’ın yüzölçümünden 5 kat büyük alandan elde edilebilecek miktarda zeytinyağının piyasada Ayvalık zeytinyağı diye satıldığını açıklayarak, tüketicileri uyardı, “Hep beraber aldatılıyoruz” dedi.

Zeytinyağındaki tağşişi önleme konusunda devletin daha ciddi önlemler alması gerektiğini ifade eden Seyit Güngör Şarman, “Öncelikle yaptırımlar ağırlaştırılmalı, denetimler etkinleştirilmeli, Tarım Bakanlığı üretim iznini verdikten sonra da takibe devam etmeli. Hileli üretim yapanlar, isimleri açıklanmasına rağmen, bu ürünleri hala e-ticaret siteleri üzerinden satmaya devam ediyorlar. Ağır cezalar olmalı. Gerekirse hapis cezası verilmeli. Üretim maliyetleri ağır, üretici ucuz finansmana ulaşamıyor. Bu koşullarda ürünün fiyatı yüksek çıkıyor. Bu da hileye, taklide uygun ortam yaratıyor” diye konuştu. 

Piyasa sahte Ayvalık zeytinyağı ile dolu

İç piyasada başıboş, denetimsiz bir ortam olmasına rağmen ihracatta önlemler sıkı uygulanıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Emre Uygun, hileli ve tağşiş ürün ihracatının mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi; “Bu hile listesi her yıl açıklanıyor. Bu yıl da liste çok kalın ve bu listeden hiç hoşnut değiliz ama bunun ihracata bir etkisi olmaz. İhracatta sıkı bir ürün kontrolü var. Hileli yağ ihracatın konusu olamaz.”

Bakmadan Geçme