Polat: Türkiye'nin yoksulluk yüzyılı oldu

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, iktidarın söylemlerinin aksine Türkiye'nin yoksulluk yüz yılını yaşamaya başladığını söyledi.

Yaşanan ekonomik krize dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, iktidara yoğun eleştiriler yöneltti. Polat, ekonomi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Yaşanan ekonomik kriz 85 Milyon vatandaşın hayat koşullarını alt üst etti. Her geçen gün geçimini sağlayamayan, elektrik, doğal gaz faturasını ödeyemeyen, evine gıda alamayan aile sayısı artarken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin yayınladığı rapor da bunu gözler önüne serdi. Bakanlık 2024 yılı için 334 Milyar tahsis edilen bütçesinin 158 Milyarını ilk 6 ay da kullandı. Rapora göre 2024 yılının ilk 6 ayı sonunda 3 Milyon 500 bin hane aşırı yoksulluk sınırının da altında yaşamını sürdürürken, 3 Milyon 973 bin hane elektrik faturasını, 636 bin hane doğal gaz faturasını ödeyemediği için destek almak zorunda kaldı. 1150 Odalı Saraydan Taviz Yok Her Gün 1150 Hane Karanlıkla Karşı Karşıya Yayınlanan rapora ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, aylardır tasarruf diyen Saray’ın 1150 odası gece gündüz ışıl ışıl yanarken faturasını ödeyemediklerini için her ay fatura desteği almak zorunda kalan hane sayısı katlanıyor. Bir önceki aya göre fatura desteği almak zorunda kalan hane sayısı 35 bin artıyor yıl sonunda 4,5 Milyon hane elektrik tüketim desteği almak zorunda kalacaktır, dedi.

3 Milyon 500 Bin Hane Aşırı Yoksulluk Sınırının da Altında

Yayınlanan raporda vicdanları sızlatan bulguların yer aldığına dikkat çeken Polat, 2024 yılının ilk 6 ayında 3 Milyon 500 hanenin aşırı yoksulluk sınırının da altında hayat mücadelesi verdiğini belirterek bu hanelerin gelirinin asgari ücretin 3’de 1’i kadar (5,600 TL) olmasının utanç verici olduğunu söyledi. Bu ailelere Bakanlık tarafından verilen desteğin 800 TL ile 1.250 TL arasında olduğunun altını çizen Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan acaba küfenin kimin sırtında olduğunu görebiliyor mu? Bugün İsviçre’nin, Yunanistan’ın, Bulgaristan’ın Belçika’nın, Avusturya’nın, Danimarka’nın nüfusundan iki kat fazla 17 Milyon vatandaşımızı yardıma muhtaç hale getiren Erdoğan ekonomi de yaşanan krizin bu ülkelerden iyi olduğunu söyleyecek kadar gerçeklikten kopmuştur, dedi. 3 Milyon 500 Bin hanenin Aile Destek Programı çerçevesinde aldıkları desteğe ilişkin Bakanlığın yayınladığı raporda, destek programın süresinin Ağustos ayı itibari ile bittiğini belirten Polat, 6 ay daha uzatılması için Cumhurbaşkanı’nın onayın beklendiğini söyledi. Öte yandan AKP’nin 2015 yılında en büyük seçim vaatlerinden olan Çeyiz Hesabına ilişkin 2024 yılının ilk 6 ayında destek verilen kişi sayısı sadece 45 olurken toplam destek tutarı da 337 Bin TL oldu. Geçtiğimiz yıl seçimleri öncesinde gençlerin evliliğe teşvik edilmesi amacıyla “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi” kapsamında 150 bin TL’lik desteğe ilişkin Bakanlık rakam açıklamazken sadece Deprem bölgesindeki 5 ilde hayata geçirildiğine yer verdi."

ALİ ÖZKAYA

Bakmadan Geçme