Polis depremzedeye yumruk attı!

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi'nin rezerv alan kapsamından çıkarılmasını isteyen depremzedeler eylem düzenledi. Eyleme polis...

Hatay‘ın Antakya ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi’nin rezerv alan kapsamından çıkarılmasını isteyen depremzedeler eylem düzenledi. Eyleme polis müdahale etti. müdahale sırasında bir polis Hataylı depremzedeye yumruk attı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Hatay’da evleri hasarsız ve az hasarlı olarak tespit edilen Antakya İlçesi’ne bağlı Aksaray, Saraykent ve Akasya Mahallesi sakinleri, mahallelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan kapsamına alınmasını istemiyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mahallelerinin rezerv alan kapsamından çıkarılmasını isteyen depremzede yurttaşlar eylem düzenledi. Depremzedelerin eylemine polis müdahale etti. Müdahale sırasında bir polis depremzedeye yumruk attı. Polis müdahalesine tepki gösteren depremzedeler, “Biz polislere bir şey yapmadık, bize neden böyle davranıyorlar” diye tepki gösterdi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERMİŞLERDİ

Hataylı depremzedeler geçtiğimiz günlerde de eylem yapmak üzere toplanmıştı. CHP Hatay milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ve Mehmet Güzelmansur da mahalleliye destek vermişti. Evlerinin sağlam olduğunu ve çıkmayacaklarını söyleyen mahalleliler, yolu trafiğe kapatarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan’ın gelmesini istedi.

Ardından Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsmail Ceylan, “Ben bu bölümün rezerve olduğunu bilmiyordum, haberim yok. Ben şimdi bakanlıkla irtibata geçeceğim, sorunu çözeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

REZERV ALAN NEDİR?

Yürürlükte bulunan yasaya göre, rezerv yapı alanı, “Bu kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlıkça belirlenen alanlar” şeklinde tanımlanıyor.

Ancak Meclis’e sunulan teklif ile ‘yeni yerleşim alanı olarak’ ifadesi maddeden çıkarılırken mevcut yerleşim alanları da ‘rezerv yapı alanı’ ilan edilerek kamulaştırılabilecek.

REZERV ALANI KİMLER BELİRLER?

Gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri de, Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.

Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi

için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmi beşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahut İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.

HABER MERKEZİ 

 

Bakmadan Geçme