Polonya'da şaşırtıcı keşif: 2 bin 600 yıllık takılarda meteorit demiri bulundu!
Erken Demir Çağı'ndaki bu keşif, demir işleme bilgimizin ne kadar eskiye dayandığını gösteriyor olabilir mi? Peki, eski bir toplum gök taşlarını nasıl bulup, mücevher yapmayı öğrendi?
Polonya'da yapılan bir keşif, erken Demir Çağı’na ait takılarda, meteorlardan gelen demirin kullanıldığını ortaya koydu. Bu bulgu, tarih öncesi çağlardaki teknoloji ve demirin işlenmesi konusundaki bilgimizin yeniden şekillenmesine neden olabilir. Polonya’daki bir antik mezarlıkta bulunan yaklaşık 26 süs eşyasında yapılan incelemelerde, meteoritlerden elde edilen demir bulundu. Bu süs eşyaları arasında 3 bilezik, bir halhal ve bir iğne de yer alıyor.
METEORİT DEMİRİYLE YAPILAN TAKILAR
Araştırmaya göre, bu takılar MÖ 750 ile MÖ 600 yılları arasında Lusatian kültürüne ait. Bilim insanları, antik halkın, süs eşyalarında belirli bir desen oluşturmak amacıyla, meteorların içinden gelen demiri eriterek kullandıklarını düşünüyor. Bu keşif, dünya çapında bulunan meteorit demirli takı koleksiyonları arasında önemli bir yer tutuyor.
YÜKSEK TEKNOLOJİYLE YAPILAN İNCELEMELER
Polonya'daki arkeologlar, bu süs eşyalarının bileşimlerini belirlemek için X ışını floresansı ve elektron mikroskobu gibi ileri düzey teknikler kullandılar. Elde edilen bulgular, antik toplulukların demir işleme tekniklerinin, önceden tahmin edilenden çok daha gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Bu keşif, erken Demir Çağı’na dair bilgilerimizi yeniden gözden geçirmemize olanak tanırken, antik insanların doğa olaylarını nasıl kullanarak ileri teknolojiler geliştirdiği konusunda da yeni ipuçları sunuyor.