• Haberler
  • Genel
  • Prof. Dr. Metin Uzun: Basit bazı önlemlerle riskleri azaltabilirsiniz

Prof. Dr. Metin Uzun: Basit bazı önlemlerle riskleri azaltabilirsiniz

Yaz aylarında havaların güzel olmasını fırsat bilerek yapılan sporda bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ortopedi...

Yaz aylarında havaların güzel olmasını fırsat bilerek yapılan sporda bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Uzun, önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Hareketsiz geçen kış aylarının ardından yazları daha fazla spor yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Uzun, bilinçsiz yapılan bazı hareketlerin ciddi sorunlara yol açabildiğini dile getirdi.

Sık rastlanan sakatlıkların basit kas ve tendon yaralanmaları olduğunu belirten Acıbadem Maslak Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Uzun; aşiltendonu, menisküs yırtığı ve çapraz bağ yaralanmaları ile karşı karşıya kalınabileceğini uyarısını yaptı. Bazı basit önlemlerle sakatlıkların önüne geçileceğini vurgulayan Prof. Dr. Uzun, “Üç önemli kuralı atlamayın.  Esneme ve ısınma egzersizleri, yeterli su tüketimi ve spor sonrası esneme hareketlerini unutmayın” diye konuştu.

DOĞRU BESLENİN

Prof. Dr. Metin Uzun, spor sakatlıklarını önlemede doğru beslenmenin de önem taşıdığını belirterek, “Spor öncesinde karbonhidrat, spor sonrasında protein tüketimi hem sakatlanma riskini azaltır hem de fiziksel olarak istediğimiz kapasiteye ulaşmamıza yardımcı olur. Bu nedenle spora başlamadan 1-2 saat önce glisemik indeksi düşük esmer pirinç ya da kepekli makarna gibi karbonhidrat içeren besinler; sonrasında da tavuk, kırmızı et veya balık gibi protein içeren besinler tüketilmelidir” dedi.

Haber

EN SIK GÖRÜLEN 3 SAKATLANMA

Tendon yaralanması: Kasları kemiğe bağlayan sert yapılar “tendon” olarak adlandırılıyor. Tendonlar çok güçlü yapılar olmakla beraber; en sık ani yapılan hareketler sırasında yaralanabiliyor.

Menisküs ve ön çapraz bağ yırtığı: Diz yaralanmaları, spor yaparken en sık görülen ve en ciddi yaralanmaları oluşturuyor.

Ayak bileği yaralanmaları: Genellikle uygun zeminde ve doğru ayakkabı ile yapılmayan sporlarda ayak bileği burkulabiliyor.

KAYNAK: YENİ İZMİR GAZETESİ

 

Bakmadan Geçme