Prof. Dr. Sevil Atasoy, Uluslararası Uyuşturucu Madde Komisyonu'nda
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, üyesi ve önceki başkanı olduğu Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu adına, 10-14 Mart 2025 tarihleri arasında Viyana'da gerçekleştirilen Uyuşturucu Madde Komisyonu'nun 68. oturumuna katıldı
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Adli Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (International Narcotics Control Board, INCB) üyesi ve önceki başkanı sıfatıyla, Uyuşturucu Maddeler Komisyonu'nun (UMK, Commission on Narcotic Drugs, CND) 68. oturumuna katıldı. Oturum, 10-14 Mart arasında Viyana'da gerçekleştirildi.
BM'nin uyuşturucu politikalarını belirleyen merkezi organı Uyuşturucu Maddeler Komisyonu (UMK), uluslararası uyuşturucu politikası taahhütlerinin uygulanmasındaki ilerlemeyi değerlendirmekle görevli. Komisyonda 53 üye devlet bulunuyor. UMK, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu'nun tavsiyelerine dayanarak, hangi maddelerin uluslararası kontrol altına alınacağına karar veriyor. Kontrol mekanizmaları, psikoaktif maddelerin kötüye kullanımını önlemeye, bireyleri ve toplumları uyuşturucudan korumaya, suç ve şiddeti azaltmaya yardımcı oluyor. Bu maddelerin tıbbi ve bilimsel amaçlı kullanılmasını sağlıyor. Bu yılki UMK oturumunda, üye devletler çocuklar arasında uyuşturucu kullanımının önlenmesi, uyarıcı kullanım bozukluklarının tedavisi, alternatif kalkınma, sentetik opioid laboratuvarlarının sökülmesinde görevlilerin güvenliği, uyuşturucunun çevreye etkisi ve küresel uyuşturucu kontrol çerçevesinin güçlendirilmesi gibi konuları ele aldı.
Prof. Dr. Sevil Atasoy, yönettiği farklı oturumlarda sentetik uyuşturucuların hızla yayılmasının küresel çapta ciddi sorun oluşturduğuna, başta ağrı kesici ve ruh sağlığında kullanılanlar olmak üzere yeşil ve kırmızı reçeteye tabii ilaçlara erişimde ülkeler arasındaki eşitsizliğin kalıcı hale gelmesine dikkat çekti. Atasoy, bu iki sorunla başa çıkmanın sadece uluslararası iş birliği ile mümkün olacağının altını çizdi.
4 Mart’ta açıklanan Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 2024 Raporu'nun odak noktasını sentetik uyuşturucuların yaygınlaşmasının yarattığı halk sağlığı tehdidi oluşturuyor. Kurul, yasadışı sentetik uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve tüketimiyle mücadele için kapsamlı strateji çağrısı yapıyor.
Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB), yan etkinliklerde Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından temsil edildi. Prof. Dr. Atasoy, 10 Mart’ta UNODC Güneydoğu Avrupa Bölge Ofisi’nce Türkiye'nin desteğiyle düzenlenen “UNODC Güneydoğu Avrupa Bölgesel Ofisinin 20 Yılı: 2024-2029 Güneydoğu Avrupa Bölgesel Programının Başlatılması ve Bölgesel Raporlar” başlıklı etkinliğe katıldı. 10 Mart'ta UNODC’nin Mısır, Irak, Ürdün, Libya ve Suudi Arabistan Hükümetleri ile Naif Arap Güvenlik Bilimleri Üniversitesi'nin desteğiyle düzenlediği “Orta Doğu ve Sentetik Uyuşturucu Tehdidi” başlıklı üst düzey yan etkinliğe katıldı. 10 Mart'ta UNODC Genç Doktorlar Ağı'nın “Tıbbi ve bilimsel amaçlarla kontrollü maddelere erişim, saptırma ve tıbbi olmayan kullanımın önlenmesi” konulu gayri resmi toplantısını yönetti. INCB'nin 2024’de Uluslararası Hospis ve Palyatif Bakım Derneği (IAHPC) ile mutabakat zaptı imzalamasıyla, Prof. Atasoy 10 Mart'ta IAHPC'nin “Kurumlar arası, üye devletler ve sivil toplum iş birlikleri yoluyla Afrika'da uluslararası kontrol altındaki temel ilaçların eşit küresel bulunabilirliğinin ve satın alınabilirliğinin iyileştirilmesi” konulu etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
SENTETİK UYUŞTURUCULARIN YASADIŞI ÜRETİMİYLE MÜCADELE
Atasoy 11 Mart'ta “Sentetik uyuşturucuların yasadışı üretimiyle mücadele” konulu Kosta Rika’nın Belçika, Çin, Hollanda, INCB ve Amerikan Devletleri Örgütü'nün Amerikalılar Arası Uyuşturucu Bağımlılığı Kontrol Komisyonu'nun desteğiyle düzenlediği “Ekipmanı takip edin-Özel ekipmanların kullanımının izlenmesine ilişkin normatif ve operasyonel deneyimler” başlıklı yan etkinliğin açılış konuşmasını yaptı. 12 Mart'ta “Gayri Resmi Uluslararası Platforma Doğru” kapsamında Japonya'nın desteğiyle Uganda Gençlik Geliştirme Bağlantısı’nın düzenlediği “Gençlik Odaklı Uyuşturucu Bağımlılığının Önlenmesi” konulu etkinliğe panelist olarak katıldı.
“NARKOGÖZ” PROJESİ TANITILDI
12 Mart’ta Türk yetkililer Türkiye’nin Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, UNODC Sınır Yönetimi Şubesi ve UNODC Avrupa, Batı ve Orta Asya Bölgesel Bölümünün desteğiyle Azerbaycan'ın düzenlediği “Tedarik Zincirlerinin Güvenliği: Uluslararası Taşımacılık Koridorlarında Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Diğer Yasadışı Faaliyetlerle Mücadelede Kolluk Kuvvetlerinin Rolü” başlıklı etkinlikte sunumlar yaptı. “Narkogöz” Projesi” başlıklı etkinlikte faaliyetlerini tanıttılar.
Prof. Dr. Atasoy 13 Mart'ta “Sessiz Acılara Ses Vermek” konulu etkinlikte açılış konuşması yaptı. Uluslararası Kanser Kontrol Birliği tarafından Avustralya, Belçika, Kanada, Hollanda, UNODC, Amerikan Devletleri Örgütü Inter-Amerikan Uyuşturucu Bağımlılığı Kontrol Komisyonu ve Doğu Karayip Devletleri Örgütü Komisyonu'nun desteğiyle düzenlenen “Sessiz Acılara Ses Vermek: Tıbbi ve Bilimsel Amaçlı Kontrollü Maddelere Erişim ve Bulunabilirlik için Küresel Eylem Çağrısını Yeniden Canlandırmak” başlıklı etkinlikte, Afrika Palyatif Bakım Derneği, Asya Pasifik Hospis Palyatif Bakım Ağı, Uluslararası Hospis ve Palyatif Bakım Derneği, Uluslararası Çocuk Palyatif Bakım Ağı, Oriella Films, İnsani Yardım Durumlarında ve Acil Durumlarda Palyatif Bakım, Team Humanity International, Viyana Uyuşturucu STK Komitesi ve Dünya Hospis Palyatif Bakım Birliği’nin sunumlarına yer verildi.
13 Mart’ta Türkiye ve UNODC Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü ve Avrasya Zarar Azaltma Derneği'nin desteklediği Dünya Doktorları Derneği tarafından düzenlenen “Döngüyü Kırmak: Hassas Bağlamlarda Uyuşturucu Kullanımı, Sağlık Sorunları ve Sosyal Sonuçları” konulu etkinlik gerçekleşti.
Prof. Dr. Sevil Atasoy, 14 Mart'ta INCB tarafından Tayland, Birleşik Krallık ve UNODC'nin desteğiyle düzenlenen “Uluslararası Kontrollü Maddeler Taşıyan Uluslararası Yolcular” başlıklı yan etkinliğe katıldı ve INCB Başkanı Dr. Jallal Toufiq ile oturumun marjında, uyuşturucu kontrol sözleşmelerinin uygulanmasını teşvik etmek amacıyla devam eden iş birliğinin bir parçası olarak Üye Devletler ile uluslararası ve bölgesel örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Üye devletlerle 2025 yılı için afyon hammaddesi arzı ve afyon talebi konusunda gayri resmi istişarelerde bulunuldu. CND'nin 68. oturumu sırasında, PEN Online, PEN Online Light, PICS dahil olmak üzere öncül kimyasalların kontrolüne yönelik INCB platformları hakkında yetkili ulusal makamlara eğitim verildi. Ayrıca INCB Tehlikeli Maddelerin Küresel Hızlı Önlenmesi (GRIDS) Programı çerçevesinde sağlanan IONICS, GRIDS Intelligence HD, SNOOP ve ELITE gibi araçlar hakkında da eğitim verildi.