Prof. Özgür Demirtaş'tan trollere kapak

Prof. Özgür Demirtaş'tan trollere cevap Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kendi YouTube...

Prof. Özgür Demirtaş'tan trollere kapak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Özgür Demirtaş’tan trollere cevap

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kendi YouTube kanalında paylaştığı “GERÇEK”  adlı yayınında Nobel ödüllü iktisatçı Prof. Joseph Eugene Stiglitz’i ağırladı.

Uzun yıllardır faizin arttırılmasını, yapısal ekonomik reformların yapılmasını savunan ve ekonomi alanındaki öngörüleri ile öne çıkan Demirtaş’ın açıklamalarına karşı bazı çevreler sosyal medyada onu ağır bir şekilde eleştirmişlerdi.

Son olarak gazeteci Zafer Şahin sosyal medya hesabından Kolombiya Üniversitesi Öğretim Üyesi Nobel sahibi Amerikalı Ekonomist Prof. Joseph Eugene Stiglitz’in bir videosunu paylamıştı.

Haber

Ve Prof. Stiglitz’in “Faizi arttırarak nasıl daha fazla gıda, enerji üreteceksiniz?” sorusunu alıntılayarak Özgür Demirtaş’a göndermede bulunmuştu.

Şahin’in bu paylaşımına altına özellikle trollerce Prof. Demirtaş hakkında alaycı binlerce yorum yapılmıştı.

Özgür Demirtaş’ın Zafer Şahin’in referans aldığı Prof. Stiglitz ile yaptığı Zoom toplantısında bu açıklamasını sordu.

Prof. Stiglitz şöyle konuştu:

“Senin söylediğin gibi her ülkenin kendine has gerçekleri vardır. ABD rezerv para sahibi olmanın artılarına sahip ve uzun yıllar fiyatları sabit tutabildi. Bunlar ABD’ye çok büyük oyun sahası sağlıyor.

Ben ABD’deki negatif % 4 – 5 olan reel (gerçek) faizden bile rahatsız olmuyorum. Eğer Türkiye’deki gibi negatif % 70 reel faiz olsaydı azıcık kalan gri saçlarımda dökülürdü.

Türkiye’ninki gibi para politikası kapital piyasaları alt-üst eder. Benim savunduğum enflasyonun arz sıkıntısı yaratma konusu ABD’deki enflasyon oranının gelişmiş ülkeler arasında averaj farkının olması. ABD’deki enflasyon diğer ülkelerin averajından yüksek olsaydı, o zaman ben söylediklerimi söyleyemezdim. Türkiye gibi reel faizlerin ciddi negatif olduğu ülkelere yatırım olmaz.

Senin de söylediğin gibi Türkiye gibi para politikası olan ülkelerde para değer kaybeder ve inanılmaz bir enflasyon ortaya çıkar.

ABD’deki beklenti enflasyonun tekrar düşeceği yönündedir. Maalesef Türkiye için durum bunun tam tersi yani uzun süre yüksek kalacağı yönündedir.

Cümlelerim Türkiye’de çarpıtıldı.

Cümlelerimin Türkiye’de çarpıtıldığı için çok üzgünüm. Bazen özel bir durum için analiz yapıyorsun; ama bunu çarpıtıyorlar. ABD için söylediklerimizi Türkiye için söyleyemeyiz. Parayı değer kaybettiren faiz indiriminin enflasyona yol açacağı kesindir. Türkiye’deki akıl dışı para politikası yüzünden acı çeken insanlara üzülüyorum.”

Zoom toplantısının tamamı için: https://www.youtube.com/watch?v=7JFW636uIYY&ab_channel=Prof.Dr.%C3%96zg%C3%BCrDemirta%C5%9F

Haber Merkezi (MM)

Bakmadan Geçme