Propaganda yapıyor… Diyanetin mülteci hutbesi

Türkiye’de kontrolsüz sığınmacı akını ve kaçak göçmenlere yönelik tepkiler giderek artarken, Diyanet İşleri Başkanlığı “birlik ve...

Türkiye’de kontrolsüz sığınmacı akını ve kaçak göçmenlere yönelik tepkiler giderek artarken, Diyanet İşleri Başkanlığı “birlik ve beraberlik” temasını işleyen bir cuma hutbesi yayımladı. Ancak, bazı eleştirmenler, hutbenin yanıltıcı olduğunu ve zamanlamasının dikkat çekici olduğunu ifade ediyor.

İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, hutbenin sığınmacılara yönelik toplumsal tepkiyi hafifletmeye yönelik mesajlar içerdiğini belirtti.

Söz konusu hutbede, “Sakın incitme bir canı” başlığı altında, “Yüce dinimiz İslam’a göre dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun her insan değerlidir, hürmete layıktır. Ayrıştırmak, ötekileştirmek, dışlamak, hor görüp ayıplamak hayatımızın hiçbir alanında yer bulamaz. Ayrıştırıcı değil, birleştirici olalım. Birlik ve beraberliğimizi, toplumsal barış ve huzurumuzu zedeleyecek her türlü söz, tutum ve davranışla topyekûn mücadele edelim” denildi.

Ancak, Veryansın TV yazarlarından İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Hazreti Ali’nin Haricilere yönelik, “Doğru bir ayeti yanlış bağlamda kullanıyorsunuz” sözünü hatırlattı. Sınırlardan milyonlarca yabancının geldiğini söyleyen Filiz, şöyle konuştu:

“Uluslararası sığınmacı işgaline karşı Türk milletinin haklı tepkisini din üzerinden boşa çıkarmaya dönük bir hutbe olduğu izlenimi veriyor. Mazlum ve mağdur Müslüman söylemlerinin dini ve insani gerekçesini bulamadıkları için şimdi de Kuran’daki evrensel mesajlar üzerinden Türk milletini daha fazla tehlikenin içine çeken sığınmacı ve kaçak sorununu dini hoşgörü ile karşılamayı telkin eden, yanıltıcı bir hutbe.

Ülkemiz insanlarını ateist, deist, hakiki mümin diye ayırıp din eğitimi adı altında İslam’ı tek bir açıdan öğretilmesini dayatan Diyanet, önce bu birleştirici hutbeden kendisi ders çıkarmalı. Hududu namus bilen Türk milleti, kimseye etnik ya da mezhepsel ayrımcılık yapmıyor, sadece hududunu ve vatanını koruyor. Hangi ülke, sınırlarından sel gibi akan insanları kabul edebilir?”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme