QS 2025'te 5 Türk üniversitesi ilk 500'de

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda Türkiye'nin 5 üniversitesinin ilk 500 içinde yer aldığını duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK'ün temel misyonunun üniversitelerin ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmak olduğunu belirterek, "QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 5 üniversitemiz ilk 500'e girmeyi başardı" dedi.

Özvar, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın açılışında yaptığı konuşmada, YÖK'ün üniversitelerin uluslararası görünürlüğünü ve saygınlığını artırma hedefini vurguladı. Özvar, QS 2025 sıralamasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin 285'inci, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ise 326'ıncı sırada yer aldığını belirtti. 11 araştırma üniversitesinin sıralamada ilk bin içinde olduğunu ifade ederek, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi 285’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi de 326’ncı sırada yer almış ve sıralamada öne çıkan üniversitelerimiz olmuştur. Ayrıca bu sıralamada 11 araştırma üniversitemiz ilk bin içerisine girme başarısını göstermiştir. Bu istikrarlı yükselişin önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğine inanıyoruz. Nitekim ‘12. Kalkınma Planı’nda yer alan yükseköğretimle ilgili hedeflerimizden birisi de ‘Dünya Akademik Başarı Sıralamaları’nda ilk 500’de yer alan üniversite sayımızı 2028 yılında 10’a çıkarmak olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ'NİN AÇILIŞI

Özvar, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin açılışının 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılacağını belirten Özvar, “Önümüzdeki hafta, 23 Eylül 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin açılışını fiilen gerçekleştiriyoruz. Bu açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye’den 3 araştırma üniversitemiz olan İTÜ, ODTÜ, Hacettepe üniversitelerinin mevcut 3 programını yurt dışında kurulan bir üniversiteye taşıyoruz” dedi.

YENİ ULUSLARARASI ÜNİVERSİTE MODELİ

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden farklı bir modelde kurulacağını belirten Özvar, “Bu üniversite, daha önce kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nden farklı bir modelde kurulmuştur. Bu yeni modelde Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir. Dolayısıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi Türkiye’den farklı üniversitelerin programların yer alacağı bir ‘çatı üniversite’ niteliği taşıyacaktır. İlk defa uygulayacağımız bu modeli önümüzdeki yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı düşünüyoruz”diye konuştu. 

KISMİ ZAMANLI ARAŞTIRMACILAR VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

Özvar, doktora derecesine sahip araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine olanak sağlayan düzenlemeye değindi. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bilimsel araştırma projeleri harcamalarına esneklik getiren yönetmelik değişikliklerini açıkladı. Özvar, ““Bu değişiklikle, yönetmeliğin 42’inci Maddesinin birinci fıkrasına ‘Vakıf yükseköğretim kurumlarının öz gelirleri ile ulusal/uluslararası kuruluşların araştırma ve geliştirme projeleri için sağladıkları fon tutarını aşmamak kaydıyla, mütevelli heyet tarafından belirlenen limitlere kadar yapacakları alımlar Yönetmelik hükümlerine tabi olmayıp, bu alımlar doğrudan tahmini bedel belirlenmek suretiyle yapılır’ ifadesi eklenmiştir. Böylece vakıf yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri kapsamındaki harcamalarına önemli bir esneklik getirilmiştir” dedi. 

ADEP VE İZLEME PROGRAMI

ADEP kapsamında araştırma üniversitelerine sağlanan bütçenin arttırıldığını belirten Özvar, 2025 yılı için bütçe teklifinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na iletildiğini duyurdu. Özvar, “Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Puanlarına göre bu bütçe dağılımı belirlenmişti. 2023 yılında aktarılan bütçe 250 milyon liraya, 2024 Bütçe Yılında ise 400 milyon liraya çıkarılmıştı. Kurulumuz tarafından 2025 yılı için ADEP bütçe teklifi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na iletilmiş olup önümüzdeki bir iki ay içerisinde miktarın kesinleşmesi beklenmektedir. Bu konudaki takdirlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve özel destekleri için de Strateji ve Bütçe Başkanımız Sayın İbrahim Şenel’e hassaten teşekkür ediyorum” dedi. 

“2 YILLIK İZLEME SÜRECİNE ALDIK”

Özvar, bu adımların Türk yükseköğretim sisteminin uluslararası alandaki rekabet gücünü ve görünürlüğünü artırmayı hedeflediğini sözlerine ekleyerek, “Bu üniversitelerin motivasyonlarını artırmak, araştırma üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda, araştırma üniversiteleri ligi dışındaki üniversitelerimiz arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda; 6 üniversitemizi ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’na dahil ettik. Bu üniversitelerimiz; Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversiteleridir. Bu çerçevede Aday İzleme Programına dahil edilen 6 üniversitemizi 2024 yılı itibarıyla 2 yıllık izleme sürecine aldık. Bu sürenin, yani 2025 yılının sonunda, bu üniversitelerimiz arasından performansı mevcut araştırma üniversitelerinin üzerine çıkan olduğu takdirde bunları programa dahil etmeyi planlıyoruz” diye sözlerini sonlandırdı. 

Bakmadan Geçme