• Haberler
  • Sağlık
  • Rahim ağzı kanseri neden azalıyor? Aşı ve tarama neden önemli?

Rahim ağzı kanseri neden azalıyor? Aşı ve tarama neden önemli?

HPV aşısı hangi yaşta yapılmalı? Smear testi ve HPV testi arasındaki fark ne?Rahim ağzı kanseri neden önlenebilir bir hastalık? Gelişmiş ülkelerde kanser oranları neden hızla düşüyor? Tarama programları ve aşı, gelişmemiş ülkelerde neden yaygın değil? Tüm detaylar haberimizde...

Kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri, düzenli tarama ve aşılamayla kontrol altına alınabiliyor. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde aşı ve tarama programları sayesinde kanser oranları önemli ölçüede azaldı” dedi.

Dr. Dolanbay, rahim ağzı kanserinin en büyük nedeninin HPV (human papilloma virüsü) olduğunu belirtti. Bu virüsün rahim ağzındaki hücrelere zarar vererek DNA yapısını bozduğunu ve anormal çoğalma sonucu kansere neden olduğunu ifade etti. “HPV’nin etkisi sigara kullanımıyla birleştiğinde hastanın bağışıklık sistemi zayıflıyor ve kansere dönüşüm hızlanıyor,” diyen Dolanbay, sigaranın bu sürece önemli bir katkıda bulunduğunu söyledi.

BELİRTİLER ERKEN DÖNEMDE GÖRÜLMÜYOR

Rahim ağzı kanserinin erken dönemde genellikle belirti vermediğini belirten Dolanbay, “HPV bulaştıktan sonra uzun bir süre belirti görülmeyebilir. Ancak kanser oluştuktan sonra hastalar genellikle ilişki sonrası kanama, kötü kokulu akıntı ve bazen pembemsi ya da et suyu renginde bir akıntı ile karşımıza geliyor” dedi.

TARAMA VE AŞI KANSERİ NASIL ÖNLÜYOR?

HPV’ye karşı geliştirilen aşıların, rahim ağzı kanserini büyük ölçüdé önlediğini vurgulayan Dr. Dolanbay, “Aşı, 9 yaşından büyük tüm bireylere öneriliyor. Daha önce cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda bu aşı, kansere karşı yüzde 85-90 oranında koruma sağlıyor” dedi. Dolanbay, aşının 14 yaşına kadar 2 doz, daha büyük bireylerde ise 3 doz şeklinde uygulandığını ekledi.

SMEAR VE HPV TESTİ HAYAT KURTARIYOR

Ulusal kanser tarama programlarının önemi hakkında konuşan Dolanbay, “Ülkemizde smear ve HPV testi düzenli olarak yapılıyor. HPV testi negatif, smear sonucu temiz olan bireyler için kontrol aralığı 5 yıl olarak belirleniyor. Ancak sadece smear testi yapıldıysa bu süre 3 yıla düşüyor” dedi. Erken tanının tedavi başarısını %90’lara kadar çıkardığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde aşı ve tarama programları sayesinde rahim ağzı kanseri oranlarının düştüğünü ifade eden Dr. Dolanbay, gelişmeyen ülkelerde bu oranların hala yüksek olduğunu belirtti. “Türkiye’de KETEM merkezleri aracılığıyla tarama testleri yapılarak hastalar gerekirse uzmanlara yönlendiriliyor. Bu sayede erken teşhis ve tedavi imkanı sunuluyor,” dedi.