Rahmi Koç'un yatırım yapıp battığı sektörler

İş hayatı boyunca pek çok alanda yatıırımlar yaptığını söyleyen Rahmi Koç, sıfırdan büyük başarılar elde etmenin mümkün olduğunu belirtti.

Ünlü iş insanı Rahmi M. Koç, Fast Company dergisine verdiği röportajda, girişimcilik dünyasında öne çıkan yeni trendleri ve geçmişte yapılan yatırım hatalarını değerlendirdi. 

Koç, geçmişte tekstil ve ihracat gibi sektörlerin yatırımcılar arasında popüler olduğunu, bugün ise startuplar ve teknoloji girişimlerinin ön planda olduğunu ifade etti. Ayrıca, şirketlerinin bazı başarısız yatırımlarından bahsederek, bu girişimlerin neden tutmadığını da açıkladı. 

Rahmi Koç'un 20 yıl önce yatırım yaptığı ancak batan yatırımları şu şekilde:

Elektrikli motosiklet yatırımı: Koç, bu projede teknolojik açıdan başarılı olduklarını ancak motosiklet kullanıcılarının sessiz bir araç istememesi nedeniyle yatırımın başarılı olmadığını söyledi.

Banka müşterisi olmayanlara kredi verme fikri: Bu girişimin de başarılı olmadığını belirten Koç, projenin iş modeli açısından sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Kişisel ölçülerle kıyafet öneren sistem: Parlak bir fikir gibi görünse de, uygulamada başarılı olamayan bir diğer yatırım olduğunu söyledi.

Ancak Koç, hava vinç yatırımı ile başarı sağladıklarını belirterek, telesiyej direklerini helikopterle dikme işinde kazanç elde ettiklerini söyledi.

GENÇLERE TAVSİYELER

Rahmi Koç, girişimcilik dünyasında rekabetin her geçen gün arttığını vurgularken, genç girişimcilere iş fikirlerine başlamadan önce derinlemesine pazar analizi yapmaları gerektiğini tavsiye etti. Başarılı bir girişimci olmak için hata yapmaktan korkmamak gerektiğini belirten Koç, en önemli stratejinin rakiplerin analiz edilmesi ve onların hatalarından ders çıkarılması olduğunu ifade etti.

Haber: Ekonomim

Bakmadan Geçme