Rahvan atlar yarıştı, biniciler ŞOV yaptı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay ve Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney,...

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Büyükataman, Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay ve Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Zübeyir Bekiroğlu başta olmak üzere çok sayıda vatandaşın katılım gösterdiği yarışta ödüller sahiplerini buldu.

Yarışların ardından düzenlenen Atlı Okçuluk Oyunları Festivali’nde kapsamında yapılan gösteriler de beğeniyle izlendi.  Festivale katılanların, geleneksel kıyafetleri ilgi çeken binicilerin görsel şovu ayakta alkışlandı.

Yarışmada; İthal B grubunda jokeyliğini Şükrü Tokat’ın yaptığı at kazanırken, İkili Tay grubunda jokeyliğini Mustafa Gülfidan’ın yaptığı Nadide isimli at, Üçlü Tay grubunda jokeyliğini Kerem Demir’in yaptığı Mirhan isimli at, Dörtlü Tay grubunda jokeyliğini Ömer Kalkan’ın yaptığı Baron isimli at, Deste kategorisinde jokeyliğini Ömer Kalkan’ın yaptığı Maksimus isimli at, Küçük Orta kategorisinde jokeyliğini Ali Şen’in yaptığı Avcı isimli at, Büyük Orta kategorisinde jokeyliğini Şükrü Derebeyi’nin yaptığı Rüzgarım isimli at, Başaltı kategorisinde de jokeyliğini Abdurrahman Demir’in yaptığı Kral Tosun isimli at, Baş kategorisinde ise jokeyliğini Yaşar Şen’in yaptığı Cihangir isimli at kazandı.

Haber

Haber

RAHVAN AT NEDİR?

Rahvan atlar, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türklerle birlikte gelen gerçek Türk atlarıdır.

Adını, bir yürüyüş stili olan ‘rahva’dan alan bu atlar, bakımları da dahil olmak üzere her konuda sahiplerine büyük kolaylıklar gösteren, az yem ve az su ile uzun yol alma özelliğine sahip hayvanlar olarak bilinir. Geçmişte daha iri oldukları tahmin edilen, giderek özelliklerini yitiren rahvan atlarının soyları da tükenmektedir.

Rahvan; atın ‘tek ayak’ koşma stiline verilen isimdir. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği ve binicisini sarsmayan bir koşu şeklidir. Atı rahvan yürütmekten amaç; üzerindeki binici ve teçhizat yükünü en uzun mesafeye, en kısa zamanda biniciyi yormadan ve en az enerji harcayarak yürütülmesini sağlamaktır.

Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirildiği bilinen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu’ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır.

Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu’da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur. Bütün Türkiye’de yaygın olmasına rağmen, tanıtımı fazla yapılamadığından fazla tanınmayan Rahvan At Yarışlarına sadece yerli ırk atlar katılabiliyor. Ege Bölgesine has bir yarış olarak tanınır.

Rahvan at yarışları Ödemiş’de başlayarak Ege bölgesine yayılmış 50 senelik bir spor. Diğer at yarışlarından farklı olarak atlar 4 nala koşmuyor, çok hızlı bir şekilde yürüyorlar. Atın 4 ayağı da aynı anda yerden kalktığında hakem elindeki megafonla uyarıda bulunuyor ve 3 kere uyarılan at ve sürücüsü oyun dışı kalıyor. Yarış pistinde 2 ring var. İç ring’de atlar ısınıyor ve talim yapıyorlar, dış ringde ise yarışlar yapılıyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme