Rakamlarla İzmir'in kentsel dönüşüm karnesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’deki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, afetzedelerin yeniden yerleştirilmesi için yoğun...

Rakamlarla İzmir'in kentsel dönüşüm karnesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’deki 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, afetzedelerin yeniden yerleştirilmesi için yoğun bir çalışma yürüttü. Yapılan açıklamada, afetzedelerin yeni konut ve iş yerlerine 1 yıldan kısa bir sürede kavuşturulduğu belirtildi. İzmir’de toplam 5,061 konut inşa edilirken, bin 400’ü yerinde olmak üzere 4,602 konutun yapımı tamamlandı ve teslim edildi. Bakanlık, diğer 459 konutun yapımının da Mayıs ayına kadar tamamlanacağını açıkladı. Ayrıca, afetzedelere kira ve taşınma desteği sağlandı ve kentsel dönüşüm çalışmaları devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle ilk konutlar teslim edildi ve afetzedelerin yaraları süratle sarıldı.

Haber

13 Bin Konut Ve Dükkan

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İzmir’de toplam yatırım bedeli 27 milyar lira olan 19 bin 430 konutu sosyal donatılarıyla birlikte inşa ediyor. Bunun yanı sıra, 11 milyar lira yatırım bedeliyle 3 bin 960 konutun yapımı da devam ediyor. Tamamlanan projelerle birlikte kente toplamda 13 bin konut ve dükkan kazandırılacak. İzmir depremi sonrasında, Bayraklı merkezde bin 404 konut ve rezerv yapı alanında 3 bin 657 konut olmak üzere toplam 5 bin 61 konut, 357 iş yeri, anaokulu, ilköğretim okulu, ortaöğretim okulu, sağlık tesisi, 2 cami ve genel altyapı işleri ihale edildi. Bayraklı merkezde yer alan bin 404 konut ve 289 iş yerinin tamamı hak sahiplerine teslim edilirken, rezerv alanda ihale edilen 3 bin 657 konut ve 68 iş yerinden 841 konut ve 8 iş yeri hak sahiplerine teslim edildi. 2 bin 357 konut ve 35 iş yerinin abonelik ve iskan işlemleri ise devam ediyor. Ayrıca, 459 konut ve 25 iş yerinin inşaat faaliyetleri, sosyal donatı çerçevesinde anaokulu, ilköğretim okulu, ortaöğretim okulu, sağlık tesisi ve 2 caminin inşaatları da devam ediyor. Rezerv alanda genel altyapı işleri çerçevesinde ise 19 bin 573 metre yol, 14 bin 774 metre yağmur suyu hattı, 16 bin 86 metre atık su hattı, 24 bin 997 metre içme suyu hattı, 5 adet su deposu ve 3 adet terfi merkezi inşaatı tamamlandı.

Haber

Kentsel Dönüşüm Süreci

Ayrıca yaşanan acı depremin ardından şehri yeniden ayağa kaldırmak için bakanlık tarafından, İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm süreci yürütülüyor. Şehirde riskli yapı olarak tespit edilen 57 bin 109 konut ve iş yerinin dönüşümü gerçekleştirildi. Bu çerçevede İzmir’de kira yardımından kamulaştırmaya ve yapıma kadar 1.8 milyar liralık destekte bulunuldu.

Haber

12 Bin 400 Konut İnşa Edilecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesi çerçevesinde İzmir’de toplam 12 bin 400 konut inşa edilirken 25 bin konutluk arsa da İzmirlilerin hizmetine sunuldu. “İlk İş Yerim” çerçevesinde İzmir Kemalpaşa’da 40, Aliağa’da 500 ve Torbalı’da 70 olmak üzere toplam 610 dükkanı esnafın hizmetine sunuyoruz.

İzmir’e 5 Millet Bahçesi

TOKİ ile hayata geçirilen bir diğer önemli proje de millet bahçeleri oldu. Kentte toplam büyüklüğü 563 bin metrekare olan 4 millet bahçesi projesi bulunuyor. Bergama Millet Bahçesi’nin yapımına devam edilirken Seferihisar, Kiraz ve Konak millet bahçelerinin de projelendirme çalışmalarına devam ediliyor. Bayraklı’da 360 bin metrekare büyüklüğündeki millet bahçesinin de projesi hazır hale getirildi ve ilk fidanlarla buluşturulacak. (İHA) 

(E.S.)

Haber

Bakmadan Geçme