Ramazan Bayramı'nda çalışana çifte kazanç: Hangi gün ne kadar ödeme alınacak?
Ramazan Bayramı yaklaşırken, çalışanların ücret hakları da yeniden gündeme geldi. Bayramda görev başında olanlara çifte yevmiye ödeniyor. İşverenin 'izin verelim, ödeme yapmayalım' yaklaşımı ise hukuken mümkün değil.
Ramazan Bayramı bu yıl 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında kutlanacak. Bayram arifesi ise 29 Mart Cumartesi günü öğleden sonra başlayacak. Bu tarihlerde çalışmayan işçilerin maaşları tam ödeniyor. Çalışanlar ise her gün için fazladan bir yevmiye daha alıyor. Yani günlük ücret iki katına çıkıyor. Eğer çalışma günü işçinin hafta tatiline denk geliyorsa, 1.5 yevmiye daha ekleniyor.
BAYRAMDA ZORUNLU ÇALIŞMA OLUR MU?
İşveren, çalışanı bayramda göreve çağırmak istiyorsa, yazılı onay alması gerekiyor. İş sözleşmesinde açık hüküm yoksa veya işçi önceden yazılı olarak kabul etmediyse bayramda çalışmaya zorlanamaz. Ayrıca, çalıştırdığı işçiye mutlaka çift yevmiye ödemekle yükümlü.
Bayramda çalıştırılan işçilere, “sonradan izin kullandırarak ödeme yapılmaması” gibi bir uygulama mevzuata aykırı. Ulusal bayram ve resmi tatillerde yapılan çalışmaların karşılığı mutlaka nakit olarak ödenmek zorunda. Bu nedenle çalışanın ücretini ödemeden sadece izin vererek yükümlülükten kurtulmak mümkün değil.
ASGARİ ÜCRETLİ NE KADAR EK GELİR ELDE EDECEK?
2025 yılı itibarıyla asgari ücretlinin günlük kazancı 736,82 TL. Bayramda 2.5 gün görev yapan bir çalışana 1.842,05 TL, hafta tatiline denk gelen bir bayram gününde görev yapan çalışana ise 1.105,23 TL ek ödeme yapılıyor. Toplamda, sadece 3.5 günlük bayram çalışması için 2.947,28 TL ilave kazanç elde ediliyor.
ARİFE VE BAYRAMDA EKSTRA MESAİ ÜCRETLERİ
Arife günü saat 13.00’ten sonra yapılan her çalışma için işçilere ayrıca yarım günlük ücret daha ödeniyor. Bayram günlerinde ise ne kadar saat çalışıldığı fark etmeksizin tam günlük ödeme yapılması zorunlu. Eğer haftalık toplam çalışma süresi 45 saati geçerse, buna ek olarak yüzde 50 zamlı fazla mesai ücreti de gündeme geliyor.
Bayramda çalışmak, sadece vicdani değil, aynı zamanda mali anlamda da ciddi haklar içeriyor. Çalışanlar haklarını bilmeli, işverenler ise yükümlülüklerini yerine getirmeyi unutmamalı.