Recai Kutan Kimdir?

Mehmet Recai Kutan (d. 1930, Malatya), Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi Mehmet Recai Kutan, hayatını kaybetti. Peki Mehmet Recai Kutan kimdir? Detaylar haberimizde…

Mehmet Recai Kutan (d. 1930, Malatya), Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi Mehmet Recai Kutan, hayatını kaybetti. Peki Mehmet Recai Kutan kimdir? Detaylar haberimizde…

Mehmet Recai Kutan, 1930 yılında Malatya’da dünyaya gelmiş, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi olarak öne çıkmıştır. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladıktan sonra, 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ne girmiş ve 1952 yılında buradan mezun olmuştur.

Recai Kutan Kimdir?

YER ALDIĞI DALLAR  

Kutan, mezuniyetinin ardından 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri (DSİ) bünyesinde çeşitli görevlerde bulunmuştur. Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi, Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürü ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1969 yılında Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş. (TÜMAŞ)'yi Genel Müdür olarak kurarak profesyonel hayatına yön vermiştir.

SİYASİ KARİYERİ 

Siyasi kariyerine 1974-1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı ile adım atan Kutan, 1977 genel seçimlerinde MSP'den Malatya Milletvekili seçilmiş ve 1977 Koalisyon Hükümeti’nde İmar ve İskân Bakanı olarak görev almıştır. 12 Eylül 1980 askeri ihtilali sonrası, MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yattı ve askeri mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Askeri Yargıtay’ın kararı esastan bozmasıyla beraat etmiştir. 1983 sonrası kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı ve 20. Dönem Malatya Milletvekilliği yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında ise 54. Erbakan Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev almıştır.

Recai Kutan Kimdir?

GENEL BAŞKANLIK GÖREVİ 

Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçilen Kutan, bu partinin de kapatılmasıyla 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer almış ve kurucu genel başkanlık görevini üstlenmiştir. Bu görevi, 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan olağan kongrede Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretmiştir. Halen Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Kutan, iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Recai Kutan Kimdir?

Bakmadan Geçme